Nagyvilág

Borzalmas halála lehetett a maláj gép utasainak

Csak a pilótafülkében tartózkodók haltak meg azonnal, a vizsgálat nem zárja ki, hogy volt, aki az utolsó pillanatig életben maradhatott.

Sajtótájékoztatón mutatták be kedden délután annak a Hollandia vezette nemzetközi bizottságnak a megállapításait, mely a tavaly nyáron Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító gép katasztrófájának körülményeit vizsgálta.

A roncsokból részben rekonstruálták a repülőgépet – a repeszek lyuggatta darabokat egy dróthálóra húzták fel. Az AP hírügynökség jelentése szerint a jelenlévő újságírók megrendült csendben szemlélték a géproncsot.

A vizsgálat megállapította, hogy a gépre Buk típusú föld-levegő rakétával lőttek és hibának nevezte, hogy Ukrajna nem zárta le légterét a polgári repülés előtt. A rakéta kevesebb mint egy méterrel a pilótafülke előtt robbant fel, az ott tartózkodó három személy azonnal életét vesztette. A gép eleje leszakadt. A személyzet tagjainak holttesteiben is rátaláltak a robbanótest darabjaira.

A vizsgálóbizottság egy 320 négyzetkilométeres területet határolt körbe, ahonnan a rakétát kilőhették. Ez a katasztrófa idején az oroszbarát szeparatisták kezén volt.

A pilótafülkében tartózkodók kivételével a gépen lévő emberek halálát a nyomáscsökkenés, az oxigénszint csökkenése, az extrém hideg, a légáramlat és a szanaszét repülő tárgyak okozhatták, azt viszont nem zárják ki, hogy lehettek, akik eszméletüknél voltak a becsapódásig. Valószínűleg nem fogták fel, mi történik, nem találtak tudatos cselekvésre utaló nyomokat, de egy utason oxigénmaszk volt.

A holland miniszterelnök felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a járat lelövése miatt indult bűnügyi eljárásban. Mark Rutte szerint a vizsgálat lezárulta után a legfontosabb a felelősök felkutatása és felelősségre vonása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik