Nagyvilág

Az al-Kaida szerint az orosz intervenció keresztes háború

Az al-Kaida terrorhálózat szíriai oldalhajtása, az an-Nuszra Front vezetője felszólította a felkelőket, hogy támadásaikat mindenekelőtt a kisebbségi alavita vallás követői ellen intézzék, megtorlásul azért, mert az oroszok válogatás nélkül ölik a szunnita muszlimokat. Az alaviták a muzulmán vallás síita ágának egyik irányzatát követik. Bassár el-Aszad szíriai elnök és hatalmi körének jelentős része ugyancsak alavita.

Abu Mohamad al-Golani, a szélsőséges an-Nuszra Front vezetője a Youtube-on is meghallgatható üzenetében leszögezte, hogy kudarcra van ítélve az orosz katonai beavatkozás, amelynek az a célja, hogy megpróbálja megmenteni Aszad uralmát az összeomlástól,

“Nincs más választás, mint fokozni a harcot és az alavita városokat és falvakat kell célba venni, naponta rakéták százait rájuk zúdítani” – mondta Golani, aki az orosz intervenciót újabb keresztes háborúnak nevezte. Kijelentette, hogy az, ami a szíriai háborúban vár az oroszokra, el fogja halványítani mindazt a borzalmat, amellyel Afganisztánban kellett szembenézniük.

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurdok az Amnesty International jogvédő szervezet szerint civilek ezreit, főleg arabokat üldöztek el otthonaikból és lakóházakat romboltak le az ország északi részében, általában megtorlásként amiatt a gyanújuk miatt, hogy a helybeli lakosok az Iszlám Állammal rokonszenveztek.

Az Amnesty International keddi közlése szerint a londoni székhelyű szervezet képviselői a nyáron 14 várost és falut kerestek fel Haszaka és Rakka tartomány olyan körzeteiben, amelyeket a kurd erők ellenőriznek. A kurd milíciák legalább két falut leromboltak, másik nyolcban pedig a lakosokat fenyegetéssel távozásra kényszerítették. Főleg arabokat üldöznek el, olykor türkméneket, sőt kurdokat is – közölte a jogvédő szervezet. Amit láttak, az sokszor háborús bűnnel ér fel, mivel a civilekkel való bánásmód kimeríti a kollektív büntetés fogalmát – hangoztatta az Amnesty International.

A megkérdezett kurd harcosok biztonsági megfontolással magyarázták a történteket. Egy parancsnokuk név nélkül nyilatkozva elismerte, hogy kisebb kilengések előfordulhattak azok ellen, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állam terrorszervezettel, de – szögezte le – ezek az esetek elszigeteltek és az etnikai hovatartozás nem játszik szerepet bennük.

A kurdok alkotják Szíria legnagyobb számú etnikai kisebbségét és a polgárháború 2011 évi kitörése óta gyakorlatilag autonóm körzetet alakítottak ki maguknak Észak-Szíriában, a török határ mentén. Ezekről a többségében kurdok lakta területekről a szíriai kormányhadsereg még 2012-ben kivonult. A kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD) fegyveres erőik az Iszlám Állam terrorszervezet legsikeresebb és legelszántabb ellenfelei, harci tevékenységükben az Egyesült Államok légicsapásaira is támaszkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik