Nagyvilág

300 tunéziai vendégmunkáson álltak bosszút Libiában

Egy fegyveres csoport 300 tunéziai vendégmunkást ejtett túszul, mert a hét végén terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vették fekvő Szabráta polgármesterét.

A támadók a Tripolitól mintegy 200 kilométerrel nyugatra fekvő tengerparti település önkormányzati hivatalának melléképületébe zárták be túszaikat, és szabadon engedésükért cserébe azt követelik, hogy a tunéziai hatóságok helyezzék szabadlábra a város vezetőjét.

ENSZ-találkozóra érkezett a polgármester

A polgármester egy másik líbiai tisztségviselő társaságában azért utazott Tunéziába, hogy ott részt vegyen egy ENSZ által szervezett találkozón. A két férfit a tunisz-karthágói repülőtéren vették őrizetbe.

“Fegyveresek elrabolták az apámat… Beszéltünk az emberrablókkal telefonon, és azt mondták nekünk, hogy csak akkor engedik el túszaikat, ha Tunézia szabadon engedi a területén őrizetbe vett líbiai tisztségviselőket” – mondta el az egyik túsz lánya a helyi rádiónak, hozzátéve, azt kérte a hatóságoktól, hogy lépjenek közbe.

Nem ez az első eset, hogy tunéziaiakat rabolnak el líbiai fegyveresek. Májusban a szomszédos ország 152 állampolgárát ejtették túszul, megtorlásul azért, hogy szintén a tunisz-karthágói repülőtéren őrizetbe vették a Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) iszlamista fegyveres szövetség részét képező egyik milícia vezetőjét.

Tartanak a káosz átgyűrűzésétől

Szintén idén, június közepén egy fegyveres csoport megrohamozta a tunéziai konzulátust Tripoliban, és elrabolta a személyzet 10 tagját. Bár a túszokat később szabadon engedték, Tunézia az eset után bezárta konzulátusát.

Tunézia és Líbia között az utóbbi időben különösen feszült a viszony, a tunéziai kormány ugyanis attól tart, hogy a szomszédos országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta uralkodó káosz átgyűrűzik területére. Tunéziában idén két véres merénylet is történt, amelyekben összesen 60 külföldi turista vesztette életét, és amelyeket a hatóságok szerint Líbiában kiképzett szélsőséges tunéziaiak követtek el.

Líbiában jelenleg két kormány működik, de az észak-afrikai ország egy jelentős részére nem terjed ki ennek a két – a tripoli és a tobruki – vezetésnek a hatalma sem, s a földközi-tengeri parti sávot több helyütt szélsőséges erők ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik