Nagyvilág

Mindenkivel együttműködnének az oroszok, kivéve a terroristákat

Az orosz külügyminiszter bírálta az USA-t, de együttműködést ígért a szír mérsékelt ellenzéknek. Az EBESZ meg szerinte kamuszervezet, még szervezeti szabályai sincsenek.

Oroszország kész együttműködni a Szíriai Szabad Hadsereggel (SZSZH), akárcsak minden más, terrorista módszereket elutasító ellenzéki csoporttal Szíriában, és igényt tartana arra is, hogy az amerikaiak által vezetett koalícióval összehangolja a közös hadműveleteket – mondta hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter sajtóértekezletén elmondta, országa a szír hadsereg támogatásán túl kész az együttműködésre minden “hazafias” ellenzéki erővel. Konkrétan is utalt az SZSZH-ra, amit Moszkva nem csupán a terroristaellenes akciókba akarja bevonni, hanem a későbbi politikai folyamatok előkészítésébe is.

Elkényeztették a szélsőségeseket

Bírálta azokat az országokat, amik “a múltban engedtek annak a csábításnak, hogy elkényeztessék a szélsőségeseket pusztán bizonyos geopolitikai meggondolásokból, elsősorban az egyik vagy a másik országban uralkodó kényelmetlen rendszerek leváltása céljából. Tették ezt abban a reményben, hogy az első időszakban még támogatják ugyan a szélsőségeseket, később viszont, amikor a rendszerváltás megtörténik, majd leszámolnak velük” – fejtette ki.

Szerinte ez káoszhoz vezetett, szította a szélsőséges erőszakot, a terrorizmust, és ez vezetett az al-Kaida és az Iszlám Állam létrejöttéhez. Lavrov elmondta, az amerikai és a Perzsa-öböl menti kollégákkal a terrorizmus elleni küzdelemről folytatott beszélgetésekből maga is úgy érezte, hogy utóbbiak a korábbinál jobban megértik, hogyan kell a terrorizmussal szemben fellépni.

Az USA még nem áll készen

Moszkva érdekelt abban, hogy az amerikaiak vezette koalíció és az orosz fegyveres erők összehangolják tevékenységüket a véletlen incidensek elkerüléséért. Lavrov azonban hiányolta a konkrét hadműveletek terén is megvalósítandó munkamegosztást. Az effajta együttműködésre az amerikaiak által vezetett koalíció “még nem áll készen”.

Márpedig Moszkva azt szeretné, ha a koalícióban dolgozó kollégák megosztanák az oroszokkal információikat arról, hol helyezkednek el a szárazföldön a terroristák, illetve a nem terrorista, “hazafias” erők állásai. Ezeket az információkat ugyanis az orosz fél “figyelembe vehetné” hadműveletei során. “Minden érdekelt kollégát felszólítunk: kapcsolódjék be annak az információs központnak a munkájába, amit Irak, Szíria és Irán kormányával együtt hoztunk létre Bagdadban” – mondta Lavrov.

Kitért az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mai helyzetére is. Utalt Lamberto Zanniernek, a szervezet főtitkárának hétfői kijelentésére, miszerint a jelenlegi geopolitikai helyzet súlyos megosztottságot okozott az EBESZ-en belül. Lavrov szerint az EBESZ működésének hiányzik a jogi alapja, például szervezeti szabályzata sincs. “Szervezetnek nevezi magát, valójában azonban nem az”, emiatt gyenge, lagymatag – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik