Nagyvilág

Minden eddiginél több menekült érkezett Svédországba

Kitoloncolják az országból azokat, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Megdőlt a menekültrekord Svédországban – közölte a skandináv ország bevándorlásért felelős minisztériuma. A tárca adatai szerint idén már 86 223 bevándorló érkezett hozzájuk, túlszárnyalva a délszláv háború idején, 1992-ben érkező 84 018 főt.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy a 9,5 millió lakosú országba érkező menekültek száma elérheti a 150 ezret is. Szükség esetén sátrakat húznak fel, tornatermekben, gyárépületekben helyezik el őket, a cél, hogy egyáltalán tetőt tudjanak a fejük fölött biztosítani – mondta. Korábban olyan értesülések is megjelentek, hogy a menekülteket üres börtönökben szállásolnák el.

A bevándorlásért felelős minisztérium azt közölte, hogy azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasították, haladéktalanul kitoloncolják. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a személyi okiratokat.

Az uniós határügynökségi szerv adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén a 700 ezret is elérheti a számuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik