Nagyvilág

EBESZ: nem felelt meg a nemzetközi normáknak a fehéroroszországi választás

Borítékolható volt, hogy Lukasenka fölényes győzelmet arat, de a megfigyelők alapvető hiányosságokat találtak.

Nem felelt meg a nemzetközi normáknak a vasárnap megtartott fehéroroszországi elnökválasztás, mely ismét Aljakszandr Lukasenka fölényes győzelmével végződött – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.

„Világos, hogy Fehéroroszország előtt még hosszú út áll demokratikus vállalásainak teljesítéséhez” – közölte Kent Harstedt, a nemzetközi szervezet választási megfigyelő missziójának vezetője. A szervezet Fehéroroszországba küldött szakértői alapvető problémákat észleltek a szavazatok összeszámlálása során. A megfigyelők szerint a fehérorosz hatóságok egyenlőtlen feltételeket teremtettek Lukasenka és az ellenzéki jelöltek számára.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy az Európai Unió megfontolhatja a Fehéroroszország ellen elrendelt szankciók enyhítését, miután az elnökválasztás komolyabb atrocitások nélkül lezajlott. „Amennyire Berlinből láttuk, nem volt akkora az elnyomás, mint korábban” – mondta. Hozzátette: az elnökválasztás eredménye nem volt meglepetés, de az ország változóban van, elvégre a választások előtt politikai foglyokat engedtek szabadon.

Az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 83,49 százalékával nyerte meg a voksolást, megszerezve ezzel ötödik mandátumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik