Nagyvilág

A spanyol egységet ünnepelték parádéval és zászlóégetéssel

Amerika felfedezését ünnepelték a spanyolok, de a baszkok vagy a katalánok tojnak a nemzeti egységre. Spanyol nacionalisták tüntettek ugyanekkor a szakadár Barcelonában, volt zászlóégetés és gázkamrázás.

Látványos katonai felvonulást rendeztek hétfőn Madridban a spanyol nemzeti ünnep miatt, míg Barcelonában az ország egységét hirdető, békés megmozduláson kívül spanyol szélsőségesek katalán zászlót égettek és fenyegették a katalán elnököt.

A nemzeti ünnepen, amit az amerikai kontinens felfedezésének emlékére rendeznek Spanyolországban, a főváros utcáit fellobogózták, a belvárost pedig lezárták a forgalom elől. Az évtizedek óta hagyományos katonai parádé mintegy két kilométeres útvonalát kordonokkal zárták le, ami mögött több ezres, spanyol zászlókat lengető tömeg gyűlt össze, helyiek és turisták egyaránt.

Sokan ellógták az ünnepet

A város egyik központi terén, a Plaza de Neptunon felállított dísztribünön a királyi család, a kormány tagjai, politikusok, a hadsereg parancsnokai és az autonóm közösségek elnökei foglaltak helyet. Kivéve a katalán, a baszk és a navarrai vezetőket, akik közül egyedül utóbbi hivatkozott hivatalos elfoglaltságra.

A több mint egy órás ünnepségen a teljes spanyol haderő képviseltette magát, 3400 katona és csendőr vonult fel. Feltűntek például a királyi gárda tagjai, a lovasság, a hegyivadászok, akik sílécet is tartalmazó menetfelszerelésben érkeztek.

A közönség kedvencei a légiósok voltak, mivel kabalaállatuk, egy kecske is mellettük haladt.

A himnusz után a légierő hét harcigépe húzott át a tér felett, piros-sárga csíkokat festve az égre, a légiparádéban összesen 53 katonai repülő mutatott be kötelékrepülést. Az ünnepség 800 ezer euróba (248 millió forint) került, ami jelentős csökkentés ahhoz képest, hogy 2011-ben még 2,8 millió eurót (870 millió forint) költöttek a látványosságokra.

Barcelona fanyalog

Ada Colau, Barcelona baloldali polgármestere azonban ezt az összeget is sokallta. Twitteres üzenetében azt írta, az állam szégyene, hogy megünnepel egy “népirtást”. A katalán fővárosban – két héttel a választások után, amin a függetlenségért harcoló pártszövetség nyert – ezen a napon békés megmozdulást szerveztek civilek, mintegy 4500 ember részvételével, akik Spanyolország egységét hirdették szemben az elszakadási törekvésekkel.

Rajtuk kívül a spanyol szélsőjobboldal is utcára vonult Barcelonában, a száz fős csoport elégetett több katalán zászlót, és

Artur Mas katalán elnököt fenyegette, gázkamrát emlegetve.

A nemzeti ünnep alkalmából a spanyol miniszterelnök cikkét közölte az EL País baloldali napilap. “Sokszínűség az egységen belül, mindig is ez volt Spanyolország felfogása” – fogalmazott Mariano Rajoy. A kormányfő közölte, Spanyolország ma egy érett, nyitott és multikulturális társadalom, köszönhetően a határokon átívelő hispanizmusnak.

Mint írta, Dél-Amerika nélkül a spanyolok nem tartanának ott, ahol ma tartanak, az onnan érkező bevándorlók nagyban hozzájárultak az ország fejlődéséhez. Példaként említette, hogy egyre több dél-amerikai vállalkozás települ Spanyolországba. Mintegy 2,5 millió dél-amerikai él Spanyolországban, akik “honfitársaink, spanyolnak érzik magukat és alapvető részei a jövőnknek” – tette hozzá a miniszterelnök az MTI szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik