Nagyvilág

A franciák szerint rossz ötlet a menekültadó

A francia pénzügyminiszter puffogott arra a sehol meg nem erősített ötletre, hogy az Európai Bizottság és Németország szolidaritási adót vezetne be a menekültválság kezelésére.

Rossz ötletnek tartja Michel Sapin francia pénzügyminiszter egy olyan európai adó bevezetését a menekülthullám kezelésére, amiről a német sajtóban jelentek meg találgatások az elmúlt hétvégén. Sapin hétfőn a France Info hírrádióban így fogalmazott:

Rossz ötletnek tűnik. A menekültek befogadását természetesen finanszírozni kell. De a szóban forgó összegeket, úgy vélem, képesek vagyunk megtakarításokkal előteremteni.

Angela Merkel német kancellár vasárnap kizárta egy adóemelés lehetőségét, miután a Süddeutsche Zeitung szombaton úgy értesült, hogy a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal. Sapin erre is frappánsan reagált:

Én úgy értelmeztem, hogy ezt már szerencsére cáfolták, mert ha minden egyes alkalommal egy problémát új adó bevezetésével akarunk megoldani, akkor biztos, hogy érthetetlenné tesszük azt az emberek számára.

A Süddeutsche Zeitung szerint Berlin és Brüsszel arról egyeztetett, hogy a menekültválság kezeléséhez az európai büdzsé bevételeit egy adóval kellene megemelni, amit az üzemanyagra vagy a forgalmi adóra vetnének ki. Hasonló rendszert vezettek be a német újraegyesítés után a nyugati oldalon a keletnémetek felzárkóztatására – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik