Nagyvilág

Új miniszterelnököt kapott Nepál

A földrengés és új alkotmány sújtotta himalájai országban végre sikerült enyhíteni a politikai vákuumon.

Kadga Prasad Olit, a nepáli Egyesült Marxista-Leninista Párt (UML) elnökét választotta meg miniszterelnöknek vasárnap a nepáli parlament. Olira 338 képviselő adta szavazatát az 597 tagú parlamentben. A másik jelölt, Szusil Koirala eddigi miniszterelnök, a Nepáli Kongresszus Párt vezetője 249 szavazatot kapott.

A két politikus pártja eddig koalícióban kormányozta a himalájai országot. A kormányfő lemondását és az új választást a múlt hónapban életbe lépett új nepáli alkotmány írta elő. Az UML elnökét több kisebb párt is támogatta szavazatával, az új kormány pártösszetételét azonban egyelőre nem tudni.

Az áprilisi földrengés utáni újjáépítés mellett Oli kormányára vár, hogy úrrá legyen az ország déli, Indiával határos részén élő etnikai csoportok körében az alkotmánny miatti elégedetlenségen. Az alkotmány hét szövetségi államra osztja fel Nepált, és az ország déli részén számos kisebbség attól tart, hogy hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek az új határok miatt, és azért, mert az alaptörvény tovább korlátozza képviseletüket. Szeptemberben 45 halálos áldozatot követeltek az alkotmány miatt kitört zavargások Nepálban – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik