Nagyvilág

Merkel: nem lesz adóemelés a menekültek miatt

A német kancellár szerint inkább csökkenteni fogják a menekülteknek juttatható pénz mennyiségét, több támogatást kapnak majd természetben.

Kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválság miatt Angela Merkel kancellár a Bildnek adott interjúban. “Szerencsére évek óta jól gazdálkodunk és a gazdasági helyzet jó” – mondta Merkel. Ezért nem szükséges sem adóemelés, sem szolidaritási adó a menekültválság finanszírozásához. Az interjú a lap hétfői számában jelenik meg teljes terjedelmében, de vasárnap közöltek belőle részleteket.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert már szombaton is cáfolta a Süddeutche Zeitung értesülését, miszerint a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

Téves ösztönzők, túl sok zsebpénz

Merkel a Bildnek arról beszélt, hogy jelenleg a menedékkérelmet benyújtóknak a kérelem elbírálásáig járó pénzbeli juttatások európai összehasonlításban túl magasak, így “téves ösztönzők” lehetnek. Hollandia és Luxemburg például jóval kevesebb “zsebpénzt” biztosít. Hogy az “esetleges téves ösztönzőket” csökkentsék, a német kormány arra törekszik, hogy a befogadóközpontokban tartózkodók zömmel nem pénzbeli juttatásokat kapjanak.

A tervezett új törvény, ami elutasított menedékkérelem esetén csak szükséges ellátást biztosítja, tehát

ésszerű és vállalható, akkor is, ha valószínűleg újabb alkotmányjogi panasz érkezik ellene.

A jelenlegi, a Hartz IV ellátáshoz – a németországi munkanélküli ellátás leggyakoribb formájához – közeli összeg kifizetésére egy alkotmánybírósági ítélet kötelezi a kormányt – folytatta Merkel. “Az alkotmánybíróság egy, a realitásokhoz közelien megállapított összeg kifizetésére kötelezett bennünket” – mondta, megjegyezve, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania az ítéletet.

A tervezett új jogszabály ezzel szemben más szempontokat állapítana meg azokra nézve, akiknek csak nagyon kevés esélye van a menedékjogra. A változás Merkel szerint várhatóan novemberben lép életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik