Nagyvilág

Még el se temették a merénylet halottait, a török kormány már bombáz

Pár nappal az ankarai robbantás után, amit ép békepártiak ellen követtek el, a török hadsereg folytatta a kurd felkelők kifüstölését.

Török gépek légicsapásokat mértek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásaira Irak északi részén és Délkelet-Törökországban a hét végén, noha a kurd lázadószervezet szombaton egyoldalú tűzszünetet hirdetett. Török források szerint az iraki támadásokban 30-35 PKK-fegyveres halt meg, megsemmisültek a rejtekhelyeik és lőállásaik Metina és Zap térségében. 14 lázadó halt mag a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban, Lice körzetben.

“A PKK tűzszünete semmit se jelent nekünk. A hadművelet szünet nélkül folytatódni fog” – mondta a biztonsági szolgálat egy magas beosztású illetékese. A PKK szombaton arra utasította harcosait, hogy állítsák le a harci cselekményeket, hacsak nem intéznek ellenük támadást. A tűzszünet kihirdetésével a PKK eleget tett azoknak a felhívásoknak, hogy kerülje az olyan cselekedeteket, amik megakadályozhatják a “tiszta és igazságos” előre hozott parlamenti választások lebonyolítását november 1-én.

A tűzszünet kihirdetése várható volt a PKK részéről, de a bejelentés órákkal az után történt, hogy két robbantás történt Ankara belvárosában tartott béketüntetésen. A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) közlése szerint 128-an vesztették életüket. Yalcin Akdogan török miniszterelnök-helyettes már korábban elutasította a PKK tűzszünetét, mondván a lázadószervezet bejelentése merő “taktikázás” a választás előtt. Megismételte, hogy kormánya azt követeli a lázadóktól, hogy tegyék le a fegyvert és távozzanak az országból.

Egy felkelés története

A PKK 1984 augusztusában hirdetett fegyveres harcot az ankarai kormány ellen. Az erőszakban azóta több mint 40 ezren haltak meg. A PKK-t Ankara, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon.

Több kudarcba fulladt tárgyalási kísérlet után Recep Tayyip Erdogan elnök – akkor még kormányfőként – 2012 őszén újrakezdte a tárgyalásokat a PKK-val, közvetlenül Abdullah Öcalannal, a szervezet 1999 óta bebörtönzött vezetőjével. A következő év márciusában a mozgalom egyoldalú tűzszünetet hirdetett, aminek a július 20-án Surucban elkövetett, fiatal kurd aktivisták ellen irányuló merénylet után vége szakadt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik