Nagyvilág

A szírek szüretelik az orosz légi háború gyümölcseit

A felkelők össze akarnak fogni és ellentámadást akarnak indítani, mert az orosz repülők támogatta szír kormányerők nekilódultak. Putyin nem akar felekezeti háborút.

Idlib, Háma és Latakia tartományokban is előrenyomultak az orosz bombázók által támogatott szíriai kormányerők és a Hezbollah – írja a BBC. Csak az utóbbi 24 órában 60 légi csapást végzett Oroszország, állításuk szerint az Iszlám Állam volt a fő célpontjuk. Azonban a jelek szerint inkább a mérsékeltebb felkelőcsoportokat támadták.

A fő front most ahhoz a főúthoz esik közel, ami összeköti a két legnagyobb várost, Damaszkuszt és Aleppót. Idlibben is kezdik visszaszorítani a felkelőket, akik már az egész tartományt ellenőrizték. Most az iszlamista al-Kaida fiókszervezet, az al-Nuszra Front felszólította a felkelő csoportokat: fogjanak össze és indítsanak ellentámadást minden fronton, hogy ne veszítsék el a kezdeményezést.

Közben az Iszlám Állam ellen folytatódtak az amerikai vezetésű koalíció légi csapásai, 24-et vittek véghez. Az amerikaiak és az oroszok másodszor is videokonferencián beszélték meg, hogy miként kerüljék el az incidenseket. Ezek “professzionális és konstruktív” megbeszélések voltak.

Vlagyimir Putyin Szocsiban találkozott időközben Mohammed bin Szalmán szaúdi védelmi miniszterrel. Azt mondta, a Közel-Kelet összes szunnitája és síitája támogatja az orosz támadást, és hogy az oroszok nem akarnak semelyik oldal mellett elköteleződni a konfliktusban, hogy ne mélyüljön a felekezeti ellentét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik