Nagyvilág

Óriási lépést tettek a líbiai káosz megszüntetésére

Az ENSZ közvetítésével Marokkóban csaptak egymás kezébe a szembenálló felek. Ha a parlamentjeik is elfogadják a megállapodást, út nyílhat a Földközi-tenger szomáliájának felszámolására és egy működő állam kialakítására. És ez nagyon nem mindegy Európának.

Bernardino León, az ENSZ líbiai különmegbízottja bejelentette az évek óta káoszban őrlődő észak-afrikai ország új nemzeti egységkormányát. Ennek megalakulása fontos lépés lehet a helyzet rendezése felé a rivális csoportok által megosztott Líbiában.

Bernardino León péntekre virradó éjjel, a szembenálló líbiai csoportok által folytatott béketárgyalások helyszínén, Marokkóban közölte a kabinet névsorát. Az új kormányt Fájez el-Szaradzs fogja vezetni, és három helyettese lesz, akik az ország három nagy térségét képviselik majd. A kormánynak két női tagja is lesz.

Egy év alatt több mint 150 líbiai elöljáróval dolgoztunk együtt az ország összes régiójából, és most végre elérkezett a pillanat, hogy nemzeti egységkormányt jelöljünk ki – közölte az ENSZ-megbízott. Az egyik kormányfőhelyettes-jelölt úgy fogalmazott, hogy a munka neheze csak most jön.

A rivális parlamenteken a sor

Az egységkormányt a szembenálló felek tárgyalói ugyan jóváhagyták, de a hivatalba lépéséhez mindkét rivális líbiai parlamentnek el kell fogadnia. Az nem világos, hogy a fővárost, Tripolit kézben tartó iszlamista fegyveresek által létrehozott, nemzetközileg el nem ismert törvényhozás, az Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) is áldását adja-e a kabinetre, jóllehet a kormány soraiban a CGN emberei is ott vannak.

Az egymással harcoló líbiai frakciók egy hónappal ezelőtt jutottak egyezségre a megbékélés főbb kérdéseiről az országban dúló politikai és fegyveres konfliktus lezárását célzó, az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon. A líbiai felek – az ENSZ több hónapos közvetítése nyomán – júliusban parafáltak egy megbékélési megállapodást Marokkóban, amit azonban nem írtak alá az Általános Nemzeti Kongresszus képviselői.

León közölte, hogy a CGN az utóbbi napokban változtatásokat akart a megállapodás szövegén, de “a nemzetközi közösség egyértelművé tette, hogy a szöveg elfogadásához vezető hatalmas erőfeszítések után” ez már nem lehetséges.

Kadhafi megdöntésének árnyoldala

Az észak-afrikai országban a korábbi diktátor, Moammer Kadhafi 2011 augusztusi meggyilkolása után hatalmi vákuum alakult ki. Jelenleg két kormány és két parlament működik Líbiában, több fegyveres csoport harcol egymás ellen a területek és gazdasági források ellenőrzéséért, és egyes városokban megvetette a lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet is (a Wikipediának van egy frissülő térképe a helyzetről).

Az egyik kormány a fővárosban működik, a Fadzsr Líbia iszlamista fegyveres szövetség vezetésével, ami tavaly augusztusban foglalta el Tripolit, és kormányt alakított. A nemzetközi közösség által elismert törvényhozás és kormány székhelye a kelet-líbiai Tobrukban van. Ugyanakkor az ország jelentős részére nem terjed ki e két kormány hatalma sem, és Líbia partszakaszának egy részét szélsőséges erők ellenőrzik. A Földközi-tengeri menekültválság kialakulásához nagyban hozzájárult a líbiai politikai vákuum és az országban uralkodó káosz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik