Nagyvilág

Juncker: Merkel megérdemelné a Nobel-békedíjat

A luxemburgi politikus szerint Barack Obamánál mindenképpen jobban kiérdemelte a német kancellár az elismerést. A bukmékerek is az ő győzelmére tesznek, de esélyes a pápa, egy kongói orvos és egy orosz lap is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Angela Merkel német kancellár méltó lenne a Nobel-békedíjra, sőt jobban kiérdemelte azt, mint Barack Obama amerikai elnök. A luxemburgi politikus erről Passau városában, a Passauer Neue Presse lapcsoport rendezvényén tartott előadásában beszélt csütörtök este.

Az amerikai elnök 2009-ben – megválasztása után egy évvel – kapta meg a Nobel-békedíjat, ami nagy meglepetést okozott és éles bírálatokat váltott ki. Maga Obama akkor azt mondta: nem érdemli meg, hogy a békedíjjal kitüntetett személyiségek társaságába került, és az elismerést nem saját érdemeinek elismeréseként kapta.

Fogadóirodák szerint Merkel az idei békedíj egyik legesélyesebb várományosa az ukrán válság és a menekülthullám kezelésében nyújtott munkája miatt. A kancellár az esélylatolgatással kapcsolatban azt mondta, nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja az ügy. “Szinte már nyomaszt…” – fogalmazott.

Felmérések szerint a németek többsége nem tartja alkalmasnak a kitüntetésre a kancellárt. Merkelen kívül a békedíj esélyesei között tartják számon még Ferenc pápát, Denis Mukwege kongói orvost, aki a fegyveres konfliktusban nemi erőszakot elszenvedő nők számára nyitott kórházat és a Novaja Gazeta című orosz újságot is. A norvég Nobel-bizottság péntek délelőtt 11 órakor hirdeti ki a nyertest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik