Nagyvilág

Depardieu utálja az amerikai filmeket, az orosz útlevelét viszont becsben tartja

Annyira túláradóan azért mégse szereti Oroszországot, hogy ott is éljen.

„Nagy becsben tartom az orosz útlevelemet, belül igazán orosznak érzem magam” – mondta Zserar Renevics Gyepargyjo, született Gérard Depardieu orosz újságírók előtt. A színész, aki az 1990-es Zöldkártya című filmben egy olyan francia férfit játszott, aki bármit megtenne azért, hogy az Egyesült Államokban élhessen, most azt fejtegette, hogy ő maga soha nem akart amerikai állampolgár lenni. „Nagyon agresszív kultúrájuk van, az amerikai filmeket sem szeretem” – mondta.

Depardieu 2013-ban kapta meg az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyin közbenjárására, miután kifogásolta a Franciaországban fizetendő adók mértékét. Cserébe minduntalan igyekszik bizonygatni elkötelezettségét új hazája és főleg az elnök iránt, így természetesen az újra hidegháborúsba forduló orosz retorikával is azonosult. „Az amerikaiak mindig csak elpusztítottak másokat” – mondta Depardieu. „Harcoltak egymással, harcoltak az indiánokkal, rabszolgákat tartottak, polgárháborút vívtak, majd ők robbantottak először atombombát. Akárhova mennek, szart hagynak maguk után” – jelentette ki.

A színész azt mondta: ha az európaiak nem hallgatnának Amerikára, sokkal boldogabb lenne. Igaz, nemrég bejelentette, hogy szülőföldjével, Franciaországgal felszámolta minden kötődését, eladta az ottani ingatlanjait, miután honfitársai körében meglehetősen lecsökkent a népszerűsége a fénykorán túl lévő Depardieu-nek, főleg a túltolt oroszbarátság miatt.

Annyira túláradóan azért mégse szereti Oroszországot, hogy ott is éljen: inkább Olaszországban tengeti napjait, bár a múlt hónapban, miután meglátogatta Fehéroroszországot, arról áradozott, hogy ott szeretne élni a parasztok közt, mert gyönyörű a táj és Lukasenka elnök kedves fickó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik