Nagyvilág

Prága megerősíti a cseh-osztrák határ ellenőrzését

Csehország szombaton tovább erősíti a cseh-osztrák határ őrzését, és ezentúl az összes határátkelőn szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be, közölte csütörtökön este Lucie Nováková, a belügyminisztérium szóvivője.

A cseh-osztrák határon lévő összesen húsz határátkelő közül szeptember közepétől 14 helyen végeztek eddig szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a csehek, ezeket most gyakoribbá teszik és az összes cseh-osztrák határátkelőre kiterjesztik. Az idegenrendészetet az állami rendőrség embereivel erősítik meg a határátkelőkön.

Amennyiben Bécs úgy döntene, hogy az az osztrák-cseh határon kívül lezárja a többi határszakaszát, Prága kész arra, hogy a maga részéről tovább szigorítsa a cseh-osztrák határ őrzését, és esetleg megakadályozza a menekültekkel teli vonatszerelvények áthaladását Csehországon – magyarázta a szóvivő.

“Semmi esetre sincs szó a határőrizet felújításáról. Arról van szó, hogy biztosítsuk a Cseh Köztársaság lakosainak biztonságát, mindezt összhangban a schengeni egyezményekkel” – kommentálta a szóvivő bejelentését Milan Chovanec belügyminiszter.

A cseh belügyi tárca szerint a határőrizet megerősítésének célja, hogy a hatóságok nagyobb áttekintést kapjanak az illegális bevándorlók mozgásáról. Prága attól tart, hogy térségben lévő más államhatárok fokozatos lezárásával a menekültek a jövőben Csehországon keresztül próbálkozhatnak meg eljutni Németországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik