Nagyvilág

Összebalhéztak a belga rendőrökkel Erdogan testőrei

Tettlegességig fajult a vita arról, hogy kinek a felelőssége a török államfő védelme.

Tettlegességig fajuló vitába bonyolódtak a török államfő testőrei belga rendőrökkel – írja a Politico. Azon szólalkoztak össze, hogy kinek a felelőssége Erdogan védelme.

A belga frankofón közmédiában megjelent beszámoló szerint az első, kisebb összetűzés vasárnap este történt, amikor mintegy háromezren gyűltek össze Erdogan üdvözlésére szálláshelye közelében. Hétfő este keményebb helyzet alakult ki – a török testőrök és a belga rendfenntartók abban nem tudtak megegyezni, hogy kinek a feladata átvizsgálni a Val Duchesse kastély termeit az államfő látogatása előtt. Egy török testőr meglökte a belga elit rendőrség egyik tagját, mire válaszul a földre vitték, ezután lecsillapodott a hangulat.

Belga biztonsági források szerint meglehetősen feszült volt a helyzet és kifogásolták, hogy a török fél semmilyen tiszteletet nem mutatott. A török követség egyelőre nem kommentálta a történteket. Erdogan látogatása egyébként is sokaknál kicsapta a biztosítékot, az Avenue Louise-t például csaknem egy órán át tartották lezárva, amíg az elnök felesége ott vásárolgatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik