Nagyvilág

Már 1200 fölött a mekkai zarándoklat áldozatainak száma

A szaúdi hatóságok által hivatalosan közölt 769-cel szemben több mint ezerkétszáz ember veszthette életét két héttel ezelőtt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés során Minában, közölték saját számításaikra alapozott csütörtöki összesítésükben nyugati hírügynökségek.

Az AFP francia hírszolgálat jelentése szerint 1221, az AP amerikai hírügynökség adatai szerint viszont legkevesebb 1313 zarándok halt meg a háddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt, szeptember 24-én bekövetkező minai tragédiában. Mindkét hírügynökség az érintett országok illetékeseinek és állami hírközlő szerveinek közléseire alapozta számításait. A halálos áldozatok között az AFP szerint 464 iráni, 148 egyiptomi és 120 indonéz állampolgár van.

Irán azzal vádolta meg a legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábiát, hogy a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. Teherán úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok megpróbálják kozmetikázni a halottak számára vonatkozó adatokat, iráni számítások szerint ugyanis a halálos áldozatok száma meghaladja a 4700-at. Utóbbi állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a perzsa állam.

A rijádi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől. Egy libanoni lap ezzel szemben azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, 200 katonából és 150 rendőrből álló népes kíséretével. Ezt a szaúdi hatóságok cáfolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik