Nagyvilág

Lefoglalták az Iszlám Állam pénzverő gépét

Tisztviselők szerint a török rendőrség olyan eszközöket foglalt le, amelyeket az Iszlám Állam harcosai a terrorszervezet saját pénzérméinek előállítására használtak fel, valamint letartóztatott hat külföldi állampolgárt – közölte az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

A helyi kormányzó hivatalának nyilatkozatában az áll, hogy a rendőrség érmék előállítására alkalmas eszközöket foglalt le a szíriai határhoz közeli Gaziantep egyik épületében és a gyanúsítottak járműveiben. A közlemény azt írja, hogy az előállított pénzérmék az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területeken fizetőeszközként használatosak.

A gaziantepi kormányzó hivatalának honlapjára szerdán felkerült közlemény nem ad tájékoztatást a gyanúsítottakról vagy letartóztatásuk helyszínéről. Az amerikai hírügynökségnek csütörtökön nem sikerült elérnie a kormányzói hivatal tisztviselőit, hogy nyilatkozzanak az esetről.

Törökország csapásokat mért az Iszlám Állam állásaira Szíriában, saját határain belül pedig több tucat gyanúsítottat vett őrizetbe és fegyvereseket tartóztatott fel. Az Iszlám Állam tavaly novemberben jelentette be, hogy saját pénz gyártásába kezd, így próbálja meg függetleníteni magát a globális gazdasági rendszertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik