Nagyvilág

„Izrael erős és egységes, megvédi magát a terrorizmussal szemben”

Izrael népe erős és egységes az ország nemzetközi elszigetelésére tett palesztin kísérletekkel szemben; a világ egyetlen zsidó államának joga van békében élni, ezért megvédi magát a terrorizmussal szemben, hangoztatta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete egy csütörtök esti fővárosi szolidaritási rendezvényen.

Az utóbbi hetek történései uszításon, antiszemitizmuson, gyűlöleten és hazugságokon alapulnak; az izraeli kormánynak nem áll szándékában bármit is változtatni a Templom-hegyen – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hazája elleni propagandát azok fejtik ki, akik vérontást, terrort és háborút akarnak az általuk el nem ismert Izrael ellen.

Az Izrael melletti szolidaritásukat és az utóbbi hónapok jeruzsálemi és ciszjordániai terrortámadásaiban elhunytak feletti gyászukat kifejező demonstrálók előtt elmondta, hazája kormánya és népe tudja, miként kell kezelni ezt a fajta terrorizmust, amely csak azért öl meg embereket, mert izraeliek, s amelytől két nagy intifádán keresztül szenvedett az ország.

A résztvevők szolidaritásuk kimutatásával azt éreztetik, hogy nem vagyunk egyedül – mondta a több száz fős hallgatósága előtt a diplomata, megemlítve: a Herzl Tivadarról elnevezett téren tüntetnek azok ellen, akik meg akarják semmisíteni a Jeruzsálem központú zsidó állam általa meghirdetett álmát.

Hangsúlyozta: szoros a kapcsolat Izrael és a magyarországi zsidó közösség, illetve hazája barátai között, és arról beszélt, az izraeli és a palesztin vezetésnek tárgyalásos úton kell megtalálnia a helyzet megoldását, ami csak az egymás mellett élés lehet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) Ifjúsági Csoportja, a Bálint Zsidó Közösségi Ház, az Élet Menete Alapítvány, a Hanoar Hacioni Magyarország, a Hit Gyülekezete és az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett megmozduláson Kiss henriett, a Mazsihisz alelnöke arról beszélt: az izraeliek elleni gyűlölet már elszakadt vallástól, meggyőződéstől és minden emberi értéktől, és falat épít keresztény, zsidó és muzulmán ember közé.

Aki most behunyja a szemét, azokról az értékekről mond le, amelyek őt ebben az országban, Európában emberré teszik – jelentette ki. Az eseményen köszöntötték Bus Szilvesztert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát, valamint Tom Norringot, Dánia budapesti nagykövetét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik