Nagyvilág

Háromszáz migránst tartóztattak fel a líbiai hatóságok

A líbiai hatóságok őrizetbe vettek csütörtökön közel 300 migránst, megakadályozva őket abban, hogy a Földközi-tengeren át Európába hajózzanak.

Az illegális bevándorlás elleni líbiai hatóság vezetője, Taher el-Naas elmondta, hogy összesen 289 embert, köztük több mint 100 szenegálit fogtak el egy gyűjtőhelyen, Tripolitól mintegy 10 kilométerrel keletre, mielőtt hajóra szálltak volna Európa felé. Mindannyiukat egy fővárosi fogdába szállították.

A líbiai hatóságok intézkedésére egy nappal az után került sor, hogy kezdetét vette a földközi-tengeri embercsempészettel szembeni EuNavforMed európai katonai művelet második szakasza. Ennek a fázisnak a célja az embercsempészek hajóinak “üzemen kívül helyezése” és lefoglalása, az emberkereskedők által használt minden más eszközzel együtt, a műholdas navigációs rendszerektől az okostelefonokig. Az első szakaszban – június és szeptember között – a Földközi-tengeren szolgáló európai hadihajók elsősorban felderítést és információgyűjtést végeztek az észak-afrikai és a dél-európai partok közötti emberkereskedelem útvonalainak feltérképezésére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint idén több mint 3 ezren vesztették életüket, miközben a Földközi-tengeren át Európába próbáltak jutni. A Líbiában uralkodó káosz miatt sok afrikai és közel-keleti menekült ebből az észak-afrikai országból indul el Európa felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik