Nagyvilág

Ha a terrorszervezetek versenyeznének, hogy ki a leggonoszabb, akkor már az Iszlám Állam nyerne

Sokáig az al-Kaidáé volt a vezető szerep.

Nick Rasmussen, az Egyesült Államok terrorellenes központjának igazgatója rangsorolt. Szerinte az IÁ jelentős számú újoncot képes toborozni a nyugati világ államaiban.

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője kiegészítette ezt azzal, hogy nyomozói több tucat gyanús, egyesült államokbeli iszlamista szélsőséges személyről tudnak, akik rejtjeles üzenetváltással kommunikálnak egymással. Az FBI nyomozói – mint mondta – emberek tucatjait követték ezen a nyáron éjjel-nappal az Egyesült Államokban. Az Iszlám Állam egyre fiatalabb újoncokat toboroz, egyre többen csatlakoznak a 18 évesnél fiatalabb lányok közül is.

Az amerikai titkosszolgálat 28 ezerre becsüli azoknak a számát, akik az Iszlám Állam által ellenőrzött körzetbe utaznak. Közülük 5 ezren a nyugati országokból, 250-en pedig az Egyesült Államokból származnak – mondta Rasmussen.

Meghallgatásán arról is említést tett, hogy az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának (AQAP) fegyveresei is komoly fenyegetést jelentenek az amerikaiakra és szövetségeseikre.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik