Nagyvilág

Bizalmat szavazott a görög parlament Ciprasznak

Az ellenzék azzal vádolja a kormányfőt, hogy új terheket ró a lakosságra, a miniszterelnök szerint viszont riválisai nem álltak elő semmilyen javaslattal.

A görög parlament bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz kormányának csütörtökre virradó éjjel – tudósít az MTI. A 300 fős törvényhozásban a baloldali radikális Sziriza és koalíciós partnere, a jobboldali populista Független Görögök 155 képviselője tette le voksát a kabinet mellett, míg az ellenzéki pártok jelen lévő 144 képviselője nemmel szavazott.

A szavazás előtti beszédében Ciprasz azt mondta, kormánya gyorsan teljesíti majd az országnak nyújtott harmadik nemzetközi pénzügyi mentőcsomag által megkövetelt felülvizsgálatot. A közeljövő legégetőbb feladatai közt említette a görög bankok feltőkésítését, a befektetések felpörgetését, az államadósság átstrukturálásáról való tárgyalások megkezdését.

Az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia első embere, Evangelosz Meimarakisz azt mondta, „a közelgő tél az utóbbi évek legkeményebbike lesz”, és azzal vádolta a kormányt, hogy az 6,4 milliárd eurónyi új adót akar kiszabni. Ciprasz ezzel szemben azt vetette az ellenzék szemére, hogy nem állt elő más javaslatokkal és vízióval az ország helyzetének javítására vonatkozóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik