Nagyvilág

Nyitva az összes határátkelő Horvátország és Szerbia között

Véget ért a hetekig tartó huzavona.

Megnyitották az összes határátkelőt Horvátország és Szerbia között szerdán – tudósít az MTI. Ezzel helyreállhat a teherforgalom és egy átkelőnél sem kell hosszabb várakozásra számítani.

A teherautók a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es autópályán akár ötórás várakozásra is kényszerültek szerdán reggel. A személyautó-forgalom ugyanakkor zavartalan, a magyar határszakaszon pedig a kamionosoknak sem kell fél óránál többet várakozniuk.

Horvátország a menekültválsággal összefüggésben zárta le szeptember 18-án a szerb határon lévő átkelők többségét, néhány nappal később pedig leállította a teherforgalmat az egyetlen még nyitva lévő átkelőhelyen. Szerbia válaszul megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók belépését területére. A horvát hatóságok erre reagálva megtiltották a Szerbiában regisztrált autók belépését Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

A határzárat végül mindkét fél feloldotta szeptember 25-én, de Horvátország egyenként nyitotta újra az átkelőket, szerdán a két utolsót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik