Nagyvilág

Moldovában virágzik a nukleáris anyagok feketepiaca

Az elmúlt öt évben négy alkalommal hiúsították meg az FBI-jal együttműködő kelet-európai hatóságok, hogy orosz kötődésű bűnszervezetek radioaktív anyagokat értékesíthessenek közel-keleti szélsőségeseknek – tudósít az AP hírügynökség. Utoljára februárban csaptak le egy csempészre, aki olyan mennyiségű céziumra keresett vevőt, amivel egész városrészeket szennyezetté lehetne tenni.

A nyomozók szerint Moldovában virágzik a nukleáris anyagok feketepiaca, mely bűnszervezetek kezében van – ezek közül sokan kötődnek az orosz KGB utódszervezetéhez is. A vizsgálatokban részt vevő moldáv rendőrtiszt azt mondta: újabb esetekre számítanak, az üzletek mindaddig folytatódnak, amíg a csempészek úgy érezhetik, nagy pénzekre tehetnek szert alacsony lebukási kockázattal.

Az AP munkatársai betekinthettek a nyomozati anyagokba és azt állapították meg, hogy ezekben az ügyekben a hatóságok még korai fázisban lecsapnak a résztvevőkre, ami viszont lehetőséget ad a bűnszervezetek vezetőinek, hogy időben kimentsék magukat és a birtokukban lévő árut. A hatóságok abban sem lehetnek biztosak, hogy hány sikeres üzletet ütöttek nyélbe.

A dokumentumokban szó esik fényűző éjszakai bárba szervezett titkos találkozókról, piszkosbombák tervrajzairól és egy ideges nyomozóról is, aki vodkával oldotta a feszültséget a csempészekkel folytatott találkozók előtt. A rendőrök klasszikus titkosszolgálati módszereket és high-tech eszközöket egyaránt használtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik