Nagyvilág

Még több fegyvert akar az oregoni mészárlás városkája

Egyedül maradt Roseburgben Barack Obama, alig akad támogatója a fegyverviselés szigorításában. Szinte minden helyi lakos úgy látja a főiskolai lövöldözés után, hogy több fegyver kell.

Nem mindenki ugyanúgy gondolkodik az oregoni mészárlás után, mint Barack Obama elnök.

Felnyitotta a szemem. Akarok egy fegyvert a házamba, hogy megvédjem magam, hogy megvédjem azokat, akikkel vagyok. Biztos vagyok benne, hogy normális életem lesz és soha többé nem kell ilyesmin átesnem, de biztos akarok ebben lenni.

Ezt a 19 éves J. J. Vicari mondta a New York Timesnak. Vicari is túlélte a roseburgi lövöldözést, és sok városbélivel egyetemben nem az csapódott le neki belőle, hogy szigorítani kéne a fegyvertartást. Obama pénteken fog idelátogatni, de az általa képviseltekkel a helyiek nem értenek egyet, és sokan nem is örülnek a jöttének.

A többség az alábbi véleményeken osztozik: fegyvert akar venni, fegyvertartási engedélyt akar szerezni vagy engedélyezné az Umpqua Közösségi Főiskola biztonsági őreinek a fegyverhasználatot. Idézi a cikk az ellenpólust is, a 36 éves Devon Paasch hisz benne, hogy a fegyvertartás szigorítása vezethet a hasonló mészárlások visszaszorulásához. Ahogy megfogalmazta:

Nincs olyan fegyvertartási szabályozás, ami mindent megállíthat. De egy ilyen helyzetben ez 10 életet megmentett volna.

Így is kisebbségben van. A Sandy Hook-i általános iskolai lövöldözést követően a környék sheriffje, John Hanlin levelet írt Joe Biden alelnöknek, melyben közölte vele, a fegyverkorlátozás “NEM válasz” az iskolai gyilkosságokra. Sokan a mai napig támogatják őt és igazat adnak neki ebben a fatermelő-fegyvertisztelő régióban.

2011-ben egy oregoni bíróság kimondta, hogy nem tilthatók ki a fegyverek a campusokról. Érdekesség, hogy John Parker Jr.-nál, a légierő egy, a mészárláskor jelenlévő veteránjánál volt fegyver. Ő azért nem használta, mert a kommandósok, a SWAT elitegységei összetéveszthették volna a lövöldözővel. Nagy megoldása senkinek sincs, van, aki szerint a fegyverek korlátozása sem akadályozná meg, hogy pisztoly kerüljön egy őrjöngő kezébe. Ahogy a 28 éves Ashley Schmidt megfogalmazta:

Mindig úgy éreztem, semmit se tudok tenni. De azt látom, hogy az ország darabjaira hullik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik