Nagyvilág

Hatezer rabot engednek szabadon Amerikában

Enyhítenek a kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt kiszabott ítéleteken, aki nem erőszakos és nem tagja bűnszövetkezetnek, két évvel is kevesebbet ülhet.

Október végén hatezer, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt rabot helyez szabadlábra az amerikai igazságügyi minisztérium – írja az MTI a Washington Post értesülése alapján. Ilyen nagyszámú, egyszerre történő szabadon bocsátásra még nem volt példa az Egyesült Államokban. A cél a börtönök túlzsúfoltságának csökkentése, valamint a kábítószer miatt elítéltek szigorú büntetési tételeinek enyhítése.

Az elítélteket ellenőrzött körülmények között engedik szabadon, előbb házi őrizetbe, vagy a társadalomba való beilleszkedésre felkészítő intézményekbe helyezik őket. Az intézkedés előzménye, hogy tavaly csökkentették a kábítószerrel kapcsolatos büntetési tételeket, visszamenőleges hatállyal.

Az október végén elbocsátandó hatezer fő az érintett rabok első csoportja. A szövetségi börtönökben őrzött, mintegy százezer drogügyért elítélt személy közül 46 ezret érintenek az új irányelvek, a következő egy évben összesen csaknem 15 ezren lesznek jogosultak az idő előtti szabadulásra.

Az amerikai igazságügyi minisztérium arra is utasította az ügyészeket, hogy a nem erőszakos bűnelkövetőket, akik nem állnak kapcsolatban bűnszövetkezetekkel, ne vádolják meg súlyos büntetési tételekkel járó bűncselekmények elkövetésével.

A változások nyomán a kábítószeres ügyekért kiszabható büntetési tételek átlagosan két évvel rövidülnek, de a csökkentést a raboknak kell kérelmezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik