Nagyvilág

Dollármilliókat utalna Kurdisztánnak Szijjártó

300 millió dolláros segélyt akar az EU-ból kipréselni a magyar külügyminiszter az iraki régiónak a menekültek ellátására.

Magyarország kezdeményezni fogja, hogy az Európai Unió (EU) nyújtson azonnali 300 millió dolláros (83 milliárd forint) támogatást az iraki Kurdisztánnak a menekültek ellátására. Ennek hiányában az ott menedéket kereső kétmillió ember hamarosan megindul Európába – közölte Szijjártó Péter az MTI-nek Erbílből adott nyilatkozatában.

A külügyminiszter a támogatásról szóló javaslatot az uniós bel- és külügyminiszterek október 8-i luxemburgi csúcsán fogja ismertetni. Szijjártó azt is kezdeményezni fogja, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kapcsolatos konferenciára az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok, valamint Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak és a kurdisztáni régió is kapjon meghívást.

Elmondta, hogy azért látogatott el az iraki Kurdisztánba, mert a bevándorlók jelentős része Irakból érkezik Európába, és ugyanez igaz Magyarországra is, ahol a negyedik legtöbb menedékkérelmet Irakból érkezett bevándorlók nyújtották be. Szerinte a szíriai mögött ma az iraki a második legsúlyosabb humanitárius válság a világon, ráadásul a nemzetközi támogatás itt a legalacsonyabb, ha azt a krízis nagyságához viszonyítjuk.

Az országban jelenleg mintegy 8 millió ember szorul humanitárius segélyre, közöttük 4 millió belső menekült van, egyedül a kurd régióban 2 millióan kerestek menedéket. “Amennyiben a gazdasági és biztonsági helyzet tovább romlik, akkor ezek a menekültek Európa felé veszik az irányt” – mondta a miniszter. Az Erbílben tartózkodó Szijjártó beszélt Maszúd Barzánival, a Kurdisztán elnökével, valamint a régió védelmi és külügyminiszterével.

A külügyminiszter elmondta, Barzánival egyetértettek abban, hogy a bevándorlási válság megoldása az Európai Unió területén kívül keresendő, valamint abban, hogy a válság okait kell megszüntetni, helyben kell kezelni a problémákat. Vissza kell szorítani az Iszlám Államot, másrészt stabilitást kell teremteni a Közel-Keleten. Abban is egyetértettek, hogy ha nem jön létre megállapodás az Egyesült Államok és Oroszország között, akkor rövid távon nem várható a szíriai válság megoldása, és ez Irakra is destabilizáló hatással lehet.

A miniszter szerdán látogatást tett az iraki Kurdisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingens erbíli egységénél is. A kurdisztáni misszióról még áprilisban döntött az Országgyűlés. A határozat szerint Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam elleni fellépéshez Erbílbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik