Nagyvilág

Leszavazták az Orbán-kormány elleni indítványt az EP-ben

szökőmásodperc-2 (Array)
szökőmásodperc-2 (Array)
Az európai liberálisok frakciójának nem sikerült megszerezni a szükséges támogatást, ezért egyelőre nem kerül napirendre a magyar kormány elleni szankciós eljárás megindítása.

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának hétfő esti ülésén csak a Zöldek álltak ki a liberálisok javaslata mellett, írja a Népszabadság. Így egyelőre nem indul uniós vizsgálat annak megállapítására, fennáll-e az alapvető jogok súlyos megsértésének a veszélye hazánkban.

A szocialisták nem támogatták a javaslatot, viszont azt javasolták, hogy a bizottság vonja kérdőre az Európai Bizottságot, miért nem kezdeményezett vizsgálatot a kormánynak az alapvető jogokat, a demokráciát és a jogállamot érintő tevékenységéről.

A magyar helyzetről idén júniusban fogadtak el EP-jelentést, ami felszólította az EU végrehajtó testületét, hogy kezdjen vizsgálathoz, az eredményről pedig szeptemberben számoljon be. Mivel a Bizottság ennek nem tett eleget, a parlamenti szakbizottság vezetése most úgy döntött, hogy szóbeli kérdést intéz Junckerékhez, miért nem lépett életbe a mechanizmus.

A napilap forrásai szerint a „nukleáris opció”, vagyis akár a szavazati jog megvonását is eredményező szankciós eljárás továbbra is a lehetőségek között van. Úgy tudják, a szocialisták kompromisszumos javaslatát a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselője is támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik