Nagyvilág

Az uniós biztos szerint nem megoldás a határok lezárása

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos kedden Ranko Ostojic belügyminiszterrel találkozott Zágrábban, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Ezen a biztos azt hangsúlyozta, hogy Európának sokkal jobban meg kell szerveznie határai védelmét, a menekültek kezelését, de a megélhetési bevándorlók visszaküldését is azokba az országokba, ahonnét jöttek.

Kiemelte: Horvátországnak együtt kell működni Szerbiával és a többi szomszédjával, mert a válságot az államok csak közös erővel tudják megoldani. Avramopulosz szerint a határok lezárása nem megoldás, hosszú távon csak az államok közös szolidáris és felelősségteljes fellépése oldhatja meg a menekültválságot.

Horvátország segítséget kap

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Bizottság a rendelkezésére álló forrásokból segíteni fogja Horvátországot a migrációs válság kezelésében. Kiemelte: a válság ellenére Horvátország vállalja, hogy az európai uniós kvóta keretében menekülteket fogad.

A miniszter jelezte: Horvátország továbbra is azon fog dolgozni, hogy erősítse a térség államai közti jószomszédi kapcsolatokat és megígérte, hogy segíti szomszédai uniós csatlakozását. A miniszter Szerbiára és Bosznia-Hercegovinára utalt.

Az Európai Unió 70 millió euróval járul hozzá Horvátország migrációs és biztonsági törekvéseihez, továbbá 120 millió euróval segíti a schengeni zónához való csatlakozási felkészülését. Az uniós biztos a belügyminiszteren kívül találkozott Kolinda Grabar-Kitarvic államfővel és Vesna Pusic külügyminiszterrel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik