Nagyvilág

Akár ki is kosarazhatja Putyint a fehérorosz elnök

Lukasenka úgy tesz, mintha nem is hallott volna arról, hogy Oroszország légitámaszpontot akar létesíteni az országában.

Fehéroroszországnak nincs szüksége orosz légitámaszpontra a területén – szögezte le kedden Aljakszandr Lukasenka, az ország elnöke. Hozzátette: ebben az ügyben senkivel nem folyt semmiféle tárgyalás, bár „maga is hallott olyan nyilatkozatokat” az ellenzék részéről, miszerint orosz légitámaszpontot készülnek kialakítani az országban. „Én erről semmit nem tudok, márpedig én vagyok az, aki ebben az ügyben dönteni hivatott” – mondta.

Azt is kifejtette, hogy Fehéroroszországnak „nagyszerű pilótái vannak” és katonai, valamint polgári pilóták képzésére alkalmas iskolája is. „Akkor miért kellene itt támaszpontot létesíteni? Miért kellene nekem más országokból idehozni repülőgépeket és pilótákat?” – kérdezte.

Az MTI felidézi: Vlagyimir Putyin még szeptember közepén utasította az orosz védelmi- és külügyminisztériumot, hogy kössenek megállapodást a fehérorosz partnerhivatalokkal egy légitámaszpont létesítéséről. Ez azért lenne ideális számára, mert Fehéroroszország szomszédos Ukrajnával, valamint három EU- és NATO-tagállammal, Litvániával, Lettországgal és Lengyelországgal.

Fehéroroszország eddig elzárkózott a tervtől, de nincs könnyű helyzetben, mert jelentősen függ Oroszországtól az energiaellátás és pénzügyi hitelek terén. Ugyanakkor javítani akarja viszonyát a Nyugattal és igyekszik semlegesnek maradni az ukrajnai konfliktusban.

Vasárnap egyébként elnökválasztás lesz Fehéroroszországban, amit az 1994 óta uralkodó Lukasenka ismét szeretne megnyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik