Nagyvilág

Merkel soha nem vitatta, hogy Németország befogadóképessége korlátozott

Angela Merkel német kancellár soha nem vitatta, hogy Németország menekültügyi befogadóképessége korlátozott, az Európai Unió pedig nagyon gyorsan lépéseket tesz majd a menedékkérők beáramlásának korlátozásáért, jelentette ki Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós interjúban. A miniszter a ZDF országos közszolgálati televízió Berlin direkt című esti politikai műsorában arra a kérdésre, hogy van-e felső határa Németország menedékkérő-befogadási képességének, kijelentette: senki nem vonja kétségbe, hogy létezik ilyen határ, “a kancellár pedig egyáltalán nem is vitatta” ezt.

Kissé zavarosak a sajtótudósítások, hiszen a kancellár éppen azt mondja, hogy korlátozni kell a menedékkérők beáramlását, és hogy ez közös, uniós feladat – emelte ki Wolfgang Schäuble.

A berlini kormány és az Európai Bizottság gőzerővel dogozik a helyzet rendezésén, és igen hamar lépések következnek az ügyben, mindenekelőtt Törökországgal együttműködve – mondta a tárcavezető. Az összefogás Ankarával a döntő tényező, a német határok lezárása pedig egyáltalán nem segítene – tette hozzá.

Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa úgy vélte, hogy nincs semmi ellentmondás a kancellár és a menedékkérők beáramlásának korlátozását erélyesen sürgető Horst Seehofer bajor miniszterelnök, valamint a befogadási kapacitás korlátozottságára figyelmeztető Joachim Gauck államfő kijelentései között.

Az Európai Unió tagjai lassan ugyan, de megértik, hogy nemzetállami szinten nem lehet hatékonyan kezelni a menekültválságot. Csak közös megoldás lehetséges, és továbbra is segíteni kell a menekülteken, de senkitől nem lehet a képességeit meghaladó teljesítményt elvárni – mondta Schäuble.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap azt írta, hogy az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik