Nagyvilág

Az egyik civileket gyilkoló nagyhatalom elítélte a másik civileket gyilkoló nagyhatalmat

Az amerikaiak szinte biztos, hogy lebombáztak egy afganisztáni kórházat, de nekik ez járulékos veszteség. A történteket a Szíriában civileket bombázó oroszok ítélték el.

Élesen elítélte Oroszország hétfőn azt az amerikai légitámadást, ami az észak-afganisztáni Kunduzban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet által működtetett kórházat érte a múlt hétvégén. “Követeljük az incidens azonnali és tényszerű kivizsgálását, valamint a tragédiáért felelős személyek megbüntetését” – közölte hétfőn Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A 80 nemzetközi és afgán egészségügyi dolgozóval működő intézményt, ami az utóbbi napokban mintegy száz beteget kezelt, október 3-án, szombaton hajnalban érte a légitámadás. Az MSF szerint 22 ember vesztette életét, 10 beteg és 12 kórházi dolgozó. Ez a kórház volt a tartományban az egyetlen, ahol sebészet működött.

A körülmények egyelőre nem tisztázottak. A szervezet szerint “minden jel” arra utal, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció a felelős. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője, Brian Tribus ezredes elismerte: “lehetséges, hogy járulékos veszteséggel járt egy egészségügyi létesítményben” egy szombat hajnalban “Kunduz környékére” mért amerikai légicsapás.

Kunduz tartományi fővárost szeptember 28-án elfoglalták a tálibok. Az afgán hadsereg és az amerikai légierő másnap reggel ellentámadást indított, és többnapos harccal kiszorította őket a városból. Helyiek arról számoltak be, hogy még október 2-án is szórványos harcok folytak.

Az MSF a “nemzetközi jog súlyos megsértéséről” beszélt. Zaharova azt mondta, hogy “nehéz nem egyetérteni” az MSF álláspontjával. Hozzátette, “ez nem az első eset, hogy Afganisztánban polgári személyek vesztették életüket amerikai fegyverek önkényes használata miatt” – írja MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik