Nagyvilág

AP: 1100 fölött a mekkai tömegpánik halottszáma

Ha a mostani számokat nézzük, akkor ez a második legsúlyosabb tömegkatasztrófa Mekka történetében. A hírügynökség az elhunytak országaiban kutakodott.

A számok alapján már minden idők egyik legszörnyűbb mekkai katasztrófájává lépett elő az idei háddzson történt tömegpánik. Az AP szerint ugyanis már 1112 halottról beszélnek, bár nem a hatóságok. Ők az elsőként közzétett adatot, miszerint 769-en hunytak el és 934-en sebesültek meg, fenntartják.

Az AP az alapján állította össze az 1100-as számot, hogy utánanézett a zarándokok otthonaiban, mintegy 180 országban, hogy az adott állam hatóságai hány halottról tudnak. Irán hivatalosan 465 állampolgárát vesztette el, míg 146 egyiptomi és 100 indonéz is odaveszett.

A szaúdiak kitartanak amellett a magyarázat mellett is, miszerint a Mina nevű mekkai elővárosban történteket zarándokok két egymással szemben haladó hulláma okozta, akik egy szűk úton találkoztak. Sokan megfulladtak, egyeseket halálra tapostak. A legsúlyosabb mekkai katasztrófa még mindig nem ez, hanem az 1990-es, amikor egy alagútban 1426-an haltak meg – írja a CTV News.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik