Nagyvilág

Annyira lövik az oroszok Szíriát, hogy megsértették a török légteret

putyin tévében (Array)
putyin tévében (Array)
Egy orosz harci repülőgép megsértette Törökország légterét a szíriai határnál, a török külügyminisztérium bekérette Moszkva ankarai nagykövetét, hogy tiltakozzon a légtérsértés miatt.

A minisztérium hétfői közleménye szerint az incidens szombaton történt. A térségben járőröző két F-16-os török vadászbombázó visszafordulásra kényszerítette az orosz gépet. A török külügyminisztérium felszólította Oroszországot, hogy óvakodjon a határsértések megismétlődésétől, ellenkező esetben “felelős lesz bármilyen nem kívánt incidensért”.

Moszkva elismerte, hogy a gép “véletlenül” belépett Törökország légterébe, és arról biztosította Ankarát, hogy ez többet nem fog megtörténni – közölte Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

A török külügy közleménye szerint Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter szombaton felhívta Szergej Lavrov orosz kollégáját. Sinirlioglu az amerikai, a brit, a francia és az olasz külügyminiszterrel is “megvitatta a helyzetet”, tárgyalni fog továbbá róla az ENSZ-főtitkárral és a német külügyminiszterrel is.

NATO: Ez elfogadhatatlan

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte a határsértést, és hétfőre összehívta a szövetség politikai döntéshozó szervét, az Észak-atlanti Tanácsot. Stoltenberg ezt azután jelentette be, hogy találkozott a török külügyminiszterrel, és közölte: a NATO elkötelezett Törökország védelme mellett. “Oroszország magatartása nem járul hozzá a térség biztonságához és stabilitásához” – mondta Stoltenberg.

Az AFP francia és az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó, magas rangú washingtoni tisztviselők szerint az amerikai kormány úgy véli, az incidens nem véletlen volt, de részleteket nem árultak el.

A Spanyolországban tartózkodó Ashton Carter amerikai védelmi miniszter hétfőn Madridban azt mondta, Washington és a török vezetés egyeztet az ügyben. Egyúttal azzal vádolta Moszkvát, hogy a mérsékelt ellenzéket is bombázza Szíriában, ezzel pedig súlyosbítja a polgárháborút – írja az MTI.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik