Nagyvilág

36 halott az iraki robbantásokban

Az egyik merénylő kérlelte a rendőröket, hogy hadd parkoljon le a piacnál, gyógyszerért megy, majd felrobbantotta a kocsit.

Pokolgépes merényletek rázták meg Irak több városát hétfőn este, a támadásokban legalább 36 ember meghalt – közölte a rendőrség és egészségügyi források. A legsúlyosabb, 15 áldozatot követelő merénylet Dijála tartományban, Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Háliszban történt, ahol egy piacon robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet.

Egy rendőrtiszt szerint a merénylő tette előtt kérlelte a rendőröket, hogy kocsijával leparkolhasson, és állította, hogy egy patikába siet gyógyszerekért. Néhány perccel később működésbe lépett az autóba rejtett bomba, jelentős pusztítást okozva. A merényletben legalább 30-an megsebesültek.

Bagdadban 14 emberrel végzett és 25-öt megsebesített egy autóba rejtett robbanószerkezet a főként síiták lakta Huszeiníja negyedben. Az ország déli részén, a Bászra tartományban fekvő az-Zubairban szintén egy forgalmas piacon robbantottak, a támadásban tíz ember halt meg és két tucatnyian megsebesültek.

Irakban mindennaposak a merényletek és más erőszakos támadások, amik célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként, de az Iszlám Állam (IÁ) szunnita szervezet gyakran követ el merényleteket Bagdad és más iraki tartományok síiták lakta területein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik