Nagyvilág

Magyar túlélő mesélt az afganisztáni kórházat ért légi csapásról

Jecs Zoltán Lajos ápoló abban a kórházban dolgozik, amit Kunduzban támadás ért, és éppen a kórházban volt. Felkavaró tartalom.

„Teljes mértékben félelmetes volt. Éppen aludtam a kórház biztonsági szobájában, amikor hajnali kettő körül egy közeli nagy robbanásra ébredtem. Elsőre azt sem tudtam, mi történik. Az utóbbi hetekben is hallottunk bombázást és robbanásokat, de mindig messzebbről. Ez különbözött – közeli volt és hangos.” – írta a Orvosok Határok Nélkül (MSF) honlapján.

Hat beteg lángolt az intenzíven

Mikor elült a por, próbáltak rájönni, hogy mi történik, de újabb bombák érkeztek.

20-30 perc elteltével hallottam, hogy valaki a nevemen szólít. Az ambulancia nővére volt az, aki komoly sérülést szenvedett a karján. Vér és sérülések borították az egész testét. Ezen a ponton az agyam egyszerűen nem tudta felfogni, hogy mi történik. Másodpercekig csak lefagyva és sokkolva álltam.

Nagyjából félóra múlva abbamaradt a bombázás, és a projekt koordinátorával kiment megnézni, hogy mi is történt. A lángokban álló elpusztult kórház Jecs Zoltán Lajost teljesen sokkolta.

Megpróbáltunk benézni az égő épületbe is. Nem tudom leírni, mi volt odabent. Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű is volt. Az intenzív osztályon hat beteg lángolt az ágyukban.

Keresték a műtő személyzetét is, mert a műtőasztalon csak egy halott pácienst találtak, de szerencsére ők meglettek, mert még időben sikerült biztonságos helyre menekülniük.

Europress / MSF
Europress / MSF

Ezután egy irodába mentek, ahol tervet készítettek a vészhelyzetre, számba véve, kik maradtak életben. Ott az irodai asztalon is műteniük kellett az egyik orvost, de sajnos már nem sikerült az életmentő műtét.

Nagyon kemény volt a helyzet: látni a kollégáinkat haldokolni. Előző este még a készletekről beszéltem a gyógyszerészünkkel, most pedig itt fekszik holtan az irodában

− mesélt a megrázó élményekről Jecs Zoltán Lajos.

Kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát

Hatalmas nemzetközi felháborodás keltett az az akció, amely során légi támadás célpontjává vált az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet működtetése alatt álló kunduzi kórház. A BBC News szerint a művelet során legalább 19 ember meghalt. Az afgán belügyminisztérium szerint a kórházban 10-15 terrorista keresett menedéket, és mindannyian meghaltak a légitámadásban.

A bombázás még azután is harminc percen át folytatódott, hogy az afgán és az amerikai katonai hatóságokat értesítették Kabulban és Washingtonban – mondta az MSF egyik illetékese. A konfliktus minden résztvevője pontosan tudta a koordinátáinkat – tette hozzá.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa “végzetesen tragikus, megmagyarázhatatlan, és valószínűleg bűnös” cselekedetnek minősítette a történteket. “Ezt a mélyen megdöbbentő eseményt gyorsan, alaposan, függetlenül ki kell vizsgálni, és az eredményt nyilvánosságra kell hozni… Egy légitámadás egy kórház ellen kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát” – reagált Zaid el-Husszein egy genfi közleményben.

Kunduz tartományi fővárost hétfőn elfoglalták a tálibok. Az afgán hadsereg és az amerikai légierő kedd reggel ellentámadást indított a visszavételére, és csütörtökre kiszorította őket a városból. Helyi lakosok azonban arról számoltak be, hogy még pénteken is szórványos harcok folytak. A biztonsági erők utcára utcáról fésülték át a várost, és nagy erőkkel keresték a bujkáló fegyvereseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik