Nagyvilág

Hivatalosan sem emberi személy, most vadasparkba kerülhet

Egy brazil vadvédelmi park fogadja be Sandrát, a Buenos Aires-i orángutánt, miután az emberszabású majmot egy bíróság “nem emberi személynek” ismerte el, akit jogtalanul fosztottak meg szabadságától.

A 30 éves Sandra a Sao Pauló-i Sorocaba Parkba kerül, az intézmény felügyeli és fizeti az állat szállítását – közölte Andrés Gil Domínguez, a majmot képviselő ügyvéd, az állati jogokért küzdő Association of Officials and Lawyers for Animal Rights (AFADA) nevű szervezet munkatársa.

A bíróság úgy döntött, hogy Sandra a brazil állatparkba kerülhet, hogy húsz évnyi fogság után élvezze a szabadságát, mivel a Németországban, fogságban született és két évtizede Argentínába szállított orángutánt megilletik egy “nem emberi személy” alapvető jogai.

Domínguez történelminek nevezte az esetet, mivel elmondása szerint nem született még ehhez hasonló döntés. Az ügyvéd elmondta, akkor szállítják Sandrát, amikor a bíróság hivatalosan is elrendeli és az állatkertet üzemeltető Buenos Aires-i városvezetőség sem emel kifogást ellene. Sandra, a szumátrai orángután 1986-ban született a rostocki állatkertben, 1994 óta él a Buenos Aires-i állatkertben.

Állatjogi aktivisták a fogva tartást korlátozó habeas corpus jogelve alapján kezdeményeztek eljárást tavaly novemberben Sandra nevében. Az AFADA beadványában azzal érvelt, hogy az emberszabású majom elegendő tanulási képességgel rendelkezik ahhoz, hogy ne lehessen tárgyként kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik