Nagyvilág

Felderítőkkel lesik a horvátok a gyodás magyar határt

Fordulatot hozhat az egész menekültügyben, ha a németek bejelentik: megteltek. Akkor jön az osztrák-magyar határzár, amire fel kell készülnie Magyarországnak. A horvátok pedig csendben lapítanak és lesnek.

348 kilométeres, tehát elég hosszú a magyar-horvát határ ahhoz, hogy ne lehessen pikkpakk lezárni, de a gyoda már elkészült. A kerítés befejezése az Index szerint technikai és diplomáciai okokból késik. Sokat számít, hogy nehezebbek a terepviszonyok (sok helyen a Dráva mentén, de nem a folyóval párhuzamosan, hanem cikkcakkban halad a határ) és a szögesdrótból is kifogytak.

Egy német cég nemrég tagadta meg drót eladását, Kínából kényszerülünk importálni azt. Sokat számított, hogy végül úgy döntöttek, a Mura-menti 42 kilométeres határon is kihúzzák a gyodát. Eközben még nincs kész a letenyei tranzitzóna, még ki kell építeni a közműveket a konténereknek.

Ami még érdekesebb, hogy a lap forrása szerint Horvátország felderítőkkel keresi a határkerítés gyenge pontjait, hogy kis 50-100 fős csoportokban dobják át a menekülteket ott. A magyar kormány mindenesetre pénteken dönthet a teljes határzárról. Most azonban nem durrbele módon, hanem más országokkal egyeztetve akarják Orbánék a kerítést felhúzni, ezért tárgyaltak az utóbbi napokban az osztrákokkal és a visegrádi országokkal.

Fontos változás lehet, hogy Angela Merkel német kancellár már jelezte Werner Faymann osztráknak, hogy Németország hamarosan megtelik, nem fogadnak több menekültet. Ez súlyos zavarokat eredményezne az eddigi rendszerben. Az osztrák belügyminiszter már bejelentette, ha a németek ezt jeleznék, ők is lezárnák a határaikat, így a magyar határzárnak már ez előtt el kéne készülnie.

Persze ezek után várhatóan Szlovénián át menne az embertömeg Ausztria felé. A horvátok szerint is csak azért csökkent enyhén a menekültszám, mert a görögök kevesebb menedékkérőt engednek a hajókra, a szerbek a macedón határon pedig regisztrálni kezdték a migránsokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik