Nagyvilág

Donald Trump az összes szíriai menekültet hazazavarná az országból

Minden egyes szíriai menekültet visszadeportálna Szíriába Donald Trump, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének – jelentette az amerikai sajtó. A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt hatalmas sikert aratott kijelentésével szerdai kampánygyűlésén, a New Hampshire-i Keene-ben. A Washington Post beszámolója szerint egész beszéde alatt ezzel kapta a legnagyobb tapsot a bevándorlás-ellenességet kampánya középpontjába helyező milliárdos üzletember.

Trump – aki pár hete még arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak be kell fogadnia szíriai menekülteket – kijelentette: a menekültek akár az Iszlám Állam tagjai is lehetnek. „Láttak már ilyen migrációt? Mind férfiak, mind erősnek látszó férfiak. Olyan sok férfi; és nincsen annyi nő. És akkor azt kérdezem magamtól: miért nem harcolnak Szíria megmentéséért. Miért vándorolnak be szerte Európába? Komolyan.” – mondta Trump.

A jelenleg a legnépszerűbb republikánus elnökjelöltnek számító ingatlanmágnás felvetette annak lehetőségét, hogy a szíriai menekültek valójában egy terrorista hadsereg beszivárgó alakulatai lehetnek. „Ez lehet minden idők legnagyobb taktikai húzása” – jelentette ki Trump, hozzátéve: „Egy kétszázezres hadsereg talán. Vagy ha küldenek 50 ezret, vagy 80 ezret, vagy százezret. Lehetséges lehet. Nem tudom, hogy így van-e, de lehetséges lehet.”

Trump szeptember elején még arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak be kell fogadni szíriai menekülteket, mert bár „utálom a koncepciót, de humanitárius okokból, figyelembe véve, hogy mi történik, meg kell tenni”, hozzátéve, hogy „Szíriában élni olyan, mint a pokolban”.

A kétszázezres számot Trump feltehetően az amerikai külügyminiszter nemrég tett bejelentéséből szedte elő, amikor John Kerry közölte, hogy az Egyesült Államok meg fogja emelni éves menekültkvótáját, és jövőre 85 ezer, 2017-ben pedig százezer menekültet fogadnának be. Ez a szám azonban nem csak Szíriára, hanem az egész világra vonatkozik. Washington a szíriai polgárháború kirobbanása óta 1500 menekültet fogadott be a közel-keleti országból, és az amerikai kormány jelenlegi tervei tízezer szíriai menekült befogadásáról szólnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik