Nagyvilág

Annyit tüntettek a nepáliak, hogy elfogyott a benzin

Csütörtöktől nem tankolhatnak Nepálban az autósok, mivel gyakorlatilag elfogyott a benzin annak nyomán, hogy az új alkotmány ellen demonstráló tömegek napok óta blokád alatt tartják az ország fő ellátójának számító Indiával közös határ két fő átkelőhelyét.

Az üzemanyag vásárlására vonatkozó korlátozás egyedül az autóbuszokra és az állami járművekre nem terjed ki.

A kerozin hiánya miatt a légi közlekedést is korlátozták Nepálban. Mivel Katmanduban jelenleg nincs lehetőség a gépek üzemanyaggal való feltöltésére, a China Southern Airlines légitársaság a következő két hétre törölte nepáli járatait. Ram Kumár Raja, a nepáli nemzetközi repülőtér termináligazgatója azt mondta, hogy más vállalatok olyan nagyobb gépekkel érkeznek, amelyek elég kerozint tudnak szállítani a visszaúthoz. Az üzemanyaghiány miatt csökkentették az országon belüli járatok számát is.

A kereskedelmi útvonalak lezárása miatt gyógyszerből és élelmiszerből is egyre kevesebb van az országban. Nepáli etnikai kisebbségek tagjai hetek óta tüntetnek a szeptember 20-án hatályba lépett új alkotmány ellen, amely a 28 millió lakosú országot hét szövetségi államra osztotta fel. A demonstrációk során közel ötvenen vesztették életüket.

Az új alaptörvény Nepált – egy többéves átmeneti időszak után – hindu királyságból világi köztársasággá változtatta. Főleg a himalájai ország déli részén azonban számos kisebbség attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhet az új közigazgatási határok miatt, az új alaptörvény szerintük ugyanis tovább korlátozza politikai képviseletüket. Korábban Újdelhi is nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az Észak-Indiához kulturális szempontból közel álló Dél-Nepál etnikumai számára az új alaptörvény nem biztosít jogot arra, hogy beleszóljanak az ország politikai ügyeibe. India ezenkívül bírálta Nepált a válság kezelése miatt is, ugyanis attól tart, hogy az erőszak átgyűrűzik a területére, ahol számos nepáli dolgozik.

A nepáliak egy része India nem hivatalos gazdasági blokádjának tartja a kereskedelmi útvonalak lezárását, amellyel szerintük Újdelhi megbosszulja az egyik indiai közösséget is hátrányosan érintő alaptörvényt.

A világ 20 legszegényebb országához tartozó Nepál India és Kína között fekszik, importjának kétharmada Indiából érkezik. Kínába Nepálból mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a pusztító áprilisi földrengés miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik