Nagyvilág

A törökök nem engednek a terrorizmusnak

Törökország nem engedi, hogy a terrorizmus gyökeret eresszen határai közelében – mondta Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök csütörtökön az ankarai parlamentben, egy nappal azután, hogy Oroszország légitámadásokat indított a szomszédos Szíriában.

Oroszország szerdán indította eddigi legnagyobb fegyveres beavatkozását az elmúlt évtizedekben a Közel-Keleten, amely a Homsz és Hamá városokhoz közeli területeket célozza.

Moszkva lépése kellemetlen helyzetbe hozza Ankarát – amely régóta távozásra szólítja fel Aszadot -, és azt a kérdést veti fel, hogy vajon vissza tudja-e tartani Törökország a küszöbön álló katonai és humanitárius válságot.

“Törökország nem fogja engedni, hogy a terror gyökeret verjen közvetlenül a határai közelében vagy visszafordíthatatlan helyzetet teremtsen” – fogalmazott Erdogan a parlamentben.

Az orosz vadászrepülőgépek csütörtökön, a szíriai orosz hadművelet második napján lázadócsoportok egy olyan szövetsége által ellenőrzött területet  vettek célba, amelynek tagja egy az al-Kaidához kötődő csoport, de az Iszlám Állam nem. Moszkva korábban azt állította, hogy az Iszlám Állam célpontjait bombázza, csütörtökön azonban elismerte, hogy más “terrorista és szélsőséges” csoportokra is csapást mér.

Egy ellenzéki csoport azt mondta, hogy néhány szerdai orosz támadás az Egyesült Államok által támogatott és amerikai kiképzést kapott Szabad Szíriai Hadsereg állásait találta el és több tucat civilt is megölt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön határozottan tagadta, hogy Szíriában az orosz légitámadásoknak polgári áldozatai is lennének. Azt nyilatkozta, hogy azok az orosz légicsapások, amelyekben az állítások szerint civilek haltak meg Szíriában, “felderítő támadások” voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik