Nagyvilág

Először vonták fel a palesztin lobogót az ENSZ székhelyén

A palesztinok nem tartják magukra nézve kötelezőnek az 1993-ban Oslóban a közel-keleti békefolyamatról kötött megállapodást –  jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ 70. Közgyűlése általános vitájában szerdán. “Amíg Izrael tartósan megsérti a létrejött egyezségeket, világossá kell tennünk, hogy nem köt tovább bennünket ez a megállapodás” – jelentette ki a palesztin elnök.

Ez volt Mahmúd Abbász eddigi legkomolyabb figyelmeztetése, hogy kivonulhat az Izraellel megkötött megállapodásokból és feloszlathatja a Palesztin Hatóságot, de konkrét határidőről nem tett említést – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A 80 éves politikus előzőleg kilátásba helyezte, hogy “bombát robbant” a beszédében, amiből megfigyelők arra következtetnek, hogy a telepek bővítése és más keményvonalas politikai lépések miatt megszakíthatja a kapcsolatait Izraellel.     A palesztin vezető szerdán a The Huffington Postban megjelent írásában leszögezte: azzal, hogy Izrael nem hajlandó betartani a megállapodásokat, “tényleges hatalom nélküli hatósággá tesz bennünket”.

“Palesztína megérdemli az államiságot”

“Amíg Izrael – a megállapodásainkkal ellentétben – nem hajlandó szakítani a telepek bővítésével és elengedni a palesztin foglyok negyedik csoportját, nem hagy számunkra más választást, csupán azt,  hogy ne csak minket kötelezzenek ezek a megállapodások, amíg Izrael folyamatosan megsérti őket” – írta Abbász. “Kijelentjük, hogy nem tarthatjuk tovább magunkra nézve kötelezőeknek e szerződéseket, és Izraelnek mint megszálló hatalomnak minden felelősséget vállalni kell” – tette hozzá a palesztin politikus. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön szólal fel az ENSZ Közgyűlés általános vitájában.

A norvég fővárosban tartott titkos egyezkedés után – Bill Clinton akkori amerikai elnök bábáskodása mellett – 1993 szeptemberében Washingtonban Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egykori vezetője és Jichák Rabin néhai izraeli miniszterelnök aláírta az “oslói megállapodásokat”. A PFSZ és Izrael ebben először ismerte el kölcsönösen és hivatalosan a másik félnek a létezéshez való jogát.

Palesztina megérdemli az államiságot, és azt, hogy az ENSZ  teljes jogú tagja legyen – mondta a közgyűlés általános vitájában  Mahmúd Abbász.        “Nem érkezett-e el az idő arra, hogy véget vessünk az igazságtalanságnak és népünk szenvedéseinek, és véget vessünk a palesztin népet fojtogató, legrégebben tartó megszállásnak? – tette fel a kérdést Mahmúd Abbász. “Megérdemeltük a teljes jogú ENSZ-tagságot” – fűzte hozzá.

Az ENSZ New York-i székhelyén szerdán első ízben vonták fel a palesztin zászlót Mahmúd Abbász és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelenlétében. Az ENSZ Közgyűlése szeptember 10-én döntött arról, hogy engedélyezi a világszervezet székhelyén a megfigyelő államok zászlójának felvonását is. Palesztina mellett a Vatikán rendelkezik ilyen jogállással.         Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 29-én emelte Palesztina státusát “nem tag megfigyelő állam” szintre a világszervezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik