Nagyvilág

Budapestre jön a horvát elnök

Nem túl jó a két ország viszonya a menekültválság miatt, ezért Kolinda Grabar-Kitarovic Budapestre jön enyhíteni a feszültséget.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő Budapestre készül, hogy javítson a két ország viszonyán – jelentette a horvát Nova TV híradójában. Az utazást a televízió tudósítójának erősítette meg az államfő szerdán a New York-i ENSZ-székházban. Grabar-Kitarovic arra válaszolt, hogy látogatásának az-e a célja, hogy Horvátország közelebb kerüljön a visegrádi csoporthoz.

Az államfő azt mondta, nem kell formálisan is csatlakozni egy szervezethez, hogy együttműködés szülessen. Az a fontos, hogy konkrét dolgokról és projektekről beszéljünk – mondta.

Az újságíró arról is kérdezte az államfőt, hogy mi az álláspontja Orbán Viktorral kapcsolatban. Grabar-Kitarovic erre azt válaszolta, mindenképpen beszélni szeretne a magyar kormányfővel a két ország viszonyáról, hisz Magyarország mindig is barátja volt Horvátországnak. “A migránsválság lesz a fő téma, de más együttműködési lehetőségeket is megvitatunk majd” – mondta.

A horvát államfő szerint függetlenül a politikától és a különböző intézkedésektől, amiket a két ország bevezetett, tény, hogy egymásra vannak utalva. Ebben a pillanatban a migránsok egyetlen útvonala Horvátországból Nyugat-Európába Magyarországon keresztül vezet. És megtörténhet az is, hogy az emberek az ellenkező irányba fordulnak – tette hozzá. Elmondta, “beszélnünk kell a szomszédainkkal, és közösen kell megoldást találni a problémákra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik