Nagyvilág

Beindult az orosz hadigépezet: bombázzák Szíriát

iszlam-allam-terrorizmus(210x140).jpg (iszlám állam terrorizmus, Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció légicsapást mér a dzsihadisták állására )
iszlam-allam-terrorizmus(210x140).jpg (iszlám állam terrorizmus, Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció légicsapást mér a dzsihadisták állására )
Homsz térségében elkezdték bombázni az ellenséget. Az oroszok számára azonban nem az Iszlám Állam az ellenség a jelek szerint. Amerikával közölték, hogy maradjon távol a gépeivel.

Nem sokat szórakozott Vlagyimir Putyin orosz elnök: már kedden nyilvánvaló volt, hogy megállapodott az amerikai féllel arról, hogy beszállnak a szíriai polgárháborúba Basár el-Aszad elnök mellett, az Iszlám Állam ellen. A BBC szerint meg is kezdődtek szerdán a légicsapások, méghozzá az agyonostromolt Homsz város közelében, az ország közép-nyugati részén. Washingtont is értesítették a légicsapásokról.

Videófelvételt itt nézhet meg a légicsapás utáni állapotokról, egy Homsz melletti kisvárosból.

Az orosz védelmi minisztérium közben elismerte, hogy támadást indítottak, az orosz állami tévé szerint Szuhoj Szu-24-esek Latakiából szálltak fel és Háma környékét bombázták (szemben az eddigi értesülésekkel, amik Homszról szóltak). Maga Putyin is megszólalt a Rossiya 24 csatornának, de részletekbe nem igazán ment bele. Elmondta, hogy nem akarnak fejest ugrani a konfliktusba és hogy csak légi támogatást nyújtanak a terrorista csoportok ellen a szír kormánynak.

Közben Twitteren terjed egy hír és egy kép: a kép egy porfelhőt mutat, ami valószínűleg egy légitámadás után készült, a hír pedig azt mutatja, hogy az oroszok nem az Iszlám Államot támadják, hanem a mérsékelt felkelőket, akiket Amerika támogat (érdemes megnézni a Wikimedia folyamatosan frissülő helyzettérképét, ezen látszik, hogy Homsz és Háma közelében nincsen ISIS-terület).

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

A mérsékelt erőnek számító Szabad Szír Hadsereg közölte, ellenük irányultak az orosz légicsapásuk. Meghalt pár harcosuk, de szerintük az áldozatok zöme civil.  A Fox News szerint az oroszok szerdán követelték az amerikaiaktól, hogy azonnal hagyják el a szír légteret, mert az amerikai és nyugati légicsapások illegitimek (ők ugye arra céloznak, hogy az oroszokat a regnáló elnök, Aszad hívta be, míg a nyugatiakat az el nem ismert ellenzéki erők). Ahogy Ivanov fogalmazott:

Tudják mind jól, hogy Szíria és Irak területén (…) számos ország hajt végre légicsapásokat, így az Egyesült Államok is. Ezek az akciók nem felelnek meg a nemzetközi jognak. Hogy legálisak legyenek, vagy az ENSZ Biztonsági Tanács egy határozatának kéne ezt támogatni, vagy a légicsapásokat elszenvedő országnak kéne kérni ezt.

Egy amerikai védelmi tisztviselő ezt közölte:

Egy bagdadi orosz tisztviselő reggel értesítette az amerikai követség személyzetét, hogy orosz katonai repülőgépek elkezdenek repülni egy ISIS-ellenes művelet keretében ma Szíria felett. Arra kértek, hogy az amerikai repülők kerüljék el a szír légteret e missziók idején.

Hozzátette, ők is látták azokat a tudósításokat, miszerint az orosz légicsapások elkezdődtek. Azt mondta, minden konstruktív orosz lépést helyeselnek, de a mai nem tekinthető annak, bár nem befolyásolhatja az amerikai műveleteket – idézi őt a BBC. Ennek megfelelően szerdán is folytatódtak az Iszlám Állam elleni amerikai támadások.

John Kerry amerikai külügyminiszter állítólag már panaszkodott is kollégájánál, Szergej Lavrovnál az orosz támadás miatt. A Szír Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki csoport is elítélte az orosz légicsapásokat. A szír Sana hírügynökség szerint az oroszok márpedig az Iszlám Állam állásait támadták Rasztántól Szalamijáig. Szergej Lavrov is ezt mondta, kiemelve, hogy a szír elnök kérte fel az oroszokat a légitámadásokra, amikről a nyugati szövetségesekkel is egyeztettek.

Az orosz ortodox egyház szent csatának minősítette a légi hadjáratot, legalábbis Vszevolod Csaplin szóvivő azt mondta, jelenleg a világ legaktívabb, terrorizmus ellen harcoló nemzete az orosz.

És szerda reggel megszavazta a parlament

A Guardian azt írja az előzményekről, Putyin szerdán kapott megerősítést a parlamenttől, hogy indíthatja a gépeket (szerda reggel, zárt ülésen szavazott a felsőház). Korábban az Emberi Jogoj Szíriai Megfigyelőközpontja közölte, Homsz környékén légicsapásokban 27 ember halt meg, köztük hat gyerek, valamint több tucatnyian megsérültek. Más források 36 halottról szólnak, köztük volt öt gyerek is. Egy szír mentőalakulat szerint egy kenyérelosztó központot is találat ért. Az oroszok este hivatalosan is cáfolták a civil halottakról szóló információkat, hozzátéve, hogy “információs háború” zajlik ellenük.

 

Putyin előző nap még azt mondta New Yorkban, szárazföldi műveleteket nem fog kezdeni országa, ezt szerdán Szergej Ivanov vezérkari főnök is megerősítette. Szerinte a felsőház felhatalmazása is csak a légicsapásokra vonatkozik. Arról nem mondott pontos adatokat, hány gépet vetettek be.

Miközben az oroszok már nem csak szóban védik Aszad rendszerét, a francia ügyészek vizsgálatot indítottak, mert a gyanújuk szerint a szír elnök emberiesség elleni bűntetteket követett el a polgárháború során.

Így kezdődött a háború

A szíriai polgárháború 2011 első felében kezdődött: az arab tavasz forradalmi hullám hatására változást követelő tüntetések voltak a délnyugati országrészben, amit a biztonsági erők véresen levertek. Emiatt óriási tüntetéshullám sodort végig az országot évtizedek óta vasmarokkal irányító alavita Aszad-klán ellen, amit még véresebben levertek. Az ellenzék ezután fegyvert ragadott, kitört a polgárháború. Idővel a milíciák elérendő céljaik alapján szétaprózódtak és egymást is támadni kezdték.

Megjelentek az iszlamista erők, az al-Kaida fiókszervezeteként számontartott an-Nuszra Front és az Iraki al-Kaidából kialakult Iraki és Levantei Iszlám Állam Abu Bakr al-Bagdadi vezetésével. Az ISIS-t nem kell bemutatni, kegyetlen videóik bejárták a világsajtót, hamar nagy egybefüggő területek urai lettek a zömmel szunniták laktak iraki-szír határvidéken. Az ISIS ellen az iraki hadsereg bukása után nemzetközi koalíció állt fel, légitámadásokkal gyengítették őket. Szíria jelenleg teljes káoszban van, a főbb szereplők tömören:

  • Aszad kivérzett kormányerői és az őket támogató iráni és Hezbollah-erők (plusz most már az oroszok),
  • a mérsékelt, kvázi-demokratikus ellenzék,
  • a keményvonalas iszlamisták, azaz az Iszlám Állam,
  • a náluk egy halvány fokkal puhább iszlamisták (akik ímmel-ámmal, de együttműködnek a mérsékelt ellenzékkel), pl. az an-Nuszra,
  • az északi kurdok, akiket az iraki kurd erők, a pesmergák és a törökországi PKK is támogat,
  • a nemzetközi szereplők: a mérsékeltebb szunnitákat támogató szaúdiak és katariak, a mérsékelt ellenzéket támogató nyugatiak (az USA vezetésével) és a kurdokat és az ISIS-t egyaránt pusztító törökök).

Folyamatosan frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik