Nagyvilág

Történelmi pillanat: kezet fogott az amerikai elnök az iráni külügyminiszterrel

Több mint harmincöt éve nem történt hasonló.

Kezet fogott egymással Barack Obama amerikai elnök és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, amikor véletlenül összetalálkoztak az ENSZ-közgyülés általános vitájának helyszínén – számolt be az MTI. Amerikai elnök több mint harmincöt éve nem fogott kezet magas rangú iráni tisztségviselővel.

Az előre nem tervezett találkozás Haszan Róháni iráni elnök felszólalása után történt, az iráni diplomácia vezetője épp távozóban volt a New York-i székház előcsarnokából, amikor szembejött Obama és John Kerry amerikai külügyminiszter.

A találkozás kevesebb, mint egy percig tartott, de a keményvonalas iráni politikusoknál kiverte a biztosítékot. Van, aki szerint az iráni külügyminiszternek bocsánatot kellene kérnie a nemzettől, mert az „ellenséggel” való kézfogás ellentétes az „iszlám forradalom alapelveivel”.

Washington és Teherán 1980-ban szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat az 1979-es iszlám forradalom, valamint az amerikai nagykövetségen történt túszejtés miatt. Ugyanakkor az iraki nukleáris programról szóló tárgyalások két évvel ezelőtti megkezdése óta ismét van diplomáciai érintkezés a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik