Nagyvilág

A horvát kormányfő: nagyszerűen oldottuk meg a menekültek fogadását

Zoran Milanovic szerint Schengen nem működik, ők pedig kiválóan oldották meg a helyzetet, hiszen mindenki elégedett.

Zágráb nem hangoskodik, nem épít kerítést, és nem küld katonaságot határaira, hanem csendben teszi a dolgát – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden Opatovacon. Szerinte Schengen nem működik, Horvátország pedig nem mondhatja meg Görögországnak, mit kell tennie. Horvátország szerinte nagyszerűen oldotta meg a menekültek fogadását, mindenki elégedett volt, és nem történt incidens. “Ez a munka, ezt hívják államnak” – hangsúlyozta.

Nem lesz Dubrovnikban befogadóállomás

A horvát kormányfő azért látogatott el az opatovaci sátortáborba, hogy személyesen gratuláljon az ott szolgálatot teljesítő rendfenntartóknak a rendőrség napja alkalmából. Mindemellett a horvát miniszterelnök továbbra is ellenzi, hogy katonaságot vezényeljenek ki a határokra.

Megismételte hétfői nyilatkozatát, miszerint Dubrovnikban nem lesz befogadóállomás. “Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg határait. Az ajtó nyitva áll, de csak ott, ahol mi mondjuk, az pedig északon van” – szögezte le újra a kormányfő.

A legcsendesebbek azok, akik a legnagyobb migrációs nyomás alatt állnak, ez pedig Németország és Ausztria – mondta. Ők azok, akik felnőttek a feladathoz, akik igazán tudják kezelni a válságot – tette hozzá.

86 ezer bevándorló érkezett

A legfrissebb adatok szerint 86 ezer menedékkérő lépte át a szerb-horvát határt szeptember 16. óta.

Az opatovaci sátortáborba keddre virradóra 4000 illegális bevándorló érkezett, akik mindössze néhány órát tartózkodtak ott, majd a horvát hatóságok buszokkal és vonattal elszállították őket a magyar határra. A horvát közszolgálati televízió helyszíni tudósítója szerint nemrég tíz autóbusz hagyta el a tábor területét, ahova egy körforgalmat is építettek a napokban, hogy a buszok könnyebben meg tudjanak fordulni.

A tovarniki vasútállomást kedden délelőtt elhagyta a 32. különjárat is, amely a magyar határ felé indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik