Nagyvilág

Vesztett támogatóiból, de győzött a felső-ausztriai választásokon a Néppárt

Jelentős mértékben veszített támogatóiból, de megnyerte a vasárnap tartott felső-ausztriai tartományi választást az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont megkétszerezte szavazóinak számát az előző választások eredményéhez képest.

A nem hivatalos végeredmény szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) 36 százalékot ért el, 10 százalékpontot veszítve 2009-es eredményéből. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 30 százalékon végzett, ezzel támogatóinak számát megduplázta az öt évvel ezelőtti 15 százalékhoz képest. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 18 százalékos eredménye 7 százalékponttal rosszabb mint a legutóbbi választásokon. A Zöldek egy százalékpontot javítva a szavazatok több mint 10 százalékát kapták a nem hivatalos eredmények szerint. A liberális NEOS párt 3,5 százalékos eredményével azonban nem érte el a tartományi parlamentbe való bejutás küszöbét.

A választási részvétel 81,6 százalékos volt, másfél százalékkal meghaladva a 2009-es számokat. A nyugat felől Bajorországgal, észak felől pedig Csehországgal határos osztrák tartományban csaknem 1,1 millió lakos volt jogosult szavazni.

A felső-ausztriai parlament 56 képviselőhelyéből az ÖVP-nek 21, az FPÖ-nek 18, az SPÖ-nek 11, a Zöldeknek 6 mandátum jutott. A 2009-es választási eredményekhez viszonyítva az FPÖ 9, a Zöldek pedig 1 hellyel többet, az ÖVP 7, az SPÖ pedig 11 hellyel kevesebbet tudhat magáénak. A tartományt eddig kormányzó néppárti-zöld koalíció helyett matematikailag néppárti-szabadságpárti, néppárti-szociáldemokrata, esetleg szabadságpárti-szociáldemokrata együttműködés is elképzelhető.

A közvélemény-kutatók eredményei szerint az FPÖ választóinak 83 százalékát tudta újra mozgósítani, míg a többi párt csak szavazóinak nagyjából 70 százalékát. A 2012-ben alapított NEOS először vett részt a tartományi választásokon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik