Nagyvilág

Rekordszámú menekült érkezett Horvátországba

Rekordszámú, 12 ezer menekült érkezett Horvátországba az elmúlt hét végén, csupán hétfőre virradóra 5 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt – közölte az Index.hr horvát hírportál hétfőn.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember 16. óta 78 ezer menekült érkezett Horvátországba. Az opatovaci sátortáborban jelenleg ezren tartózkodnak. A menekülteket továbbra is a magyar határra szállítják a horvát hatóságok.

A menekültválság kampánytémává vált az országban. Zoran Milanovic szociáldemokrata kormányfő a hét végén többször is üzent Szerbiának, amely szerinte nem működik államként, és azzal fenyegetőzött, hogy ha kell, újból lezárja a szerb-horvát határátkelőhelyeket.

A miniszterelnök Magyarországot is negatív példaként említette. Kijelentette, hogy Horvátország sosem lesz a szögesdrótok és a kerítések országa. “Mi nem vagyunk a szögesdrótok nemzete, mi nyitott nemzet, a szél és a tenger nemzete vagyunk” – mondta Milanovic szívére tett kézzel a Szociáldemokrata Párt (SD) hét végi nagygyűlésén Zágrábban.

Tomislav Karamarko, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a Nova Tévének adott interjújában vasárnap este élesen bírálta a kormány menekültpolitikáját, amely szerinte felelőtlen. Szavai szerint Horvátország könnyen Európa humanitárius problémájává válhat. “Ennek véget kell vetni, és ki kell mondani, hogy elég” – hangoztatta. Ezrével érkeznek olyan emberek az országba, akikről nem tudni, kicsodák és mit akarnak – tette hozzá.

A határvédelmet meg kell erősíteni, és ha kell, a katonaságot is ki kell rendelni az államhatárokra, a migránsokat pedig a szabályos határátkelőhelyek felé kell terelni – hangsúlyozta az ellenzéki vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik