Nagyvilág

Putyin a Hitler elleni összefogáshoz hasonlította az Iszlám Állam elleni fellépést

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszadon és a kurd milícián kívül senki nem harcol igazán az Iszlám Állam ellen – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn New Yorkban. Putyin tíz év után először szólalt fel az ENSZ közgyűlése előtt.

Az elnök egy szélesebb körű, nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, melyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította. Putyin a „demokratikus forradalmak nyugati exportját” okolta a Közel-Keleten jelenlévő erőszakért, szegénységért és társadalmi katasztrófáért. A hatalmi vákuumot szélsőségesek töltötték ki – mondta.

Putyin arról is beszélt, hogy szerinte az ENSZ hatalmas potenciállal rendelkezik egy új globális konfrontáció megelőzéséhez. Szóba került az ukrajnai válság is, amit ő egy kívülről irányított katonai puccs eredményének nevezett és kritizálta a NATO-t is, mert szerinte a katonai szervezet bővítésének is köze van az ukrajnaihoz hasonló geopolitikai krízisek kitöréséhez. Nem nevezte nevén, de bírálta az Egyesült Államokat, mint “a dominancia egyetlen központját”, amely a hidegháború után jött létre és szerinte az ENSZ megkerülésére törekszik.

Putyin beszéde alatt az ukrán küldöttség elhagyta a termet, de valakik a karzaton az orosz államfővel szemben kibontottak egy ukrán zászlót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik